Followers

fizaiz cookies

fizaiz cookies
RM 10/balang.tempahan?contact 012-595 3789 (fizah)

Wednesday, September 29, 2010

~~i just looooove this pic!!~~

sy suka sangat gambar ni..:) suke tgk Wafa senyum time ni..:) alalala...comey nye anak abi n umi ni..:)
(xsalah puji anak sendiri kan..heheheh..layan je..)

(dlm kete masa tunggu my hubby bayar road tax..)

~~Parking Kete sesuke hati, sesedap oren~~

sy suka sebut quote tu!haha..sesedap orennnn je..xpun..selambe ayam je...bila ada pape yg xsepatutnya dibuat, tp ada org buat..maaf la ye..mungkin korang akan ckp sy kurang asam..hihi..bukan apa..kalo yg xboleh tu, jangan la kita bolehkan..

contoh nye..ini..

kereta mmg ckup mewah la..BMW tu..tapi..hemm..boleh lak dia park kt tgh2 jalan gtu..kt depan kete kami ni, sebelah kanan merupakan lorong one way..so kenderaan dr depan ni akan lalu n membelok ke kanan..kete tu kt tgh2..mmg ganggu laluan..huh!

ni la yg saya panggil parking kete sesedap orenn!!owner kete tu masuk ke kedai bunga sebelah kete Honda tu, that is sebelah kanan ni..ada la few minutes jgk..masa ni my hubby park depan bank, mmg tempat parking ye..hehe..sy xikut sebab bank dh nk tutup, my hubby just nk bayar insurans n road tax Viva kami..

lokasi kejadian ni kt Batu Pahat..jalan apa sy xpasti tp area2 Eon Bank..tgh2 pekan..haha.jahat x sy?saje la nk kasi glamer sket QCC 999..lawa tu kete n plat number..:P tp....(sila sambung sendiri...)

~~khas buat si penipu besar!~~

this is a true story ye kawan2..

it happened yesterday, at Carefour Batu Pahat..

petang semalam, we went to Carefour, mencari handpon utk my sis..teringin nk hp baru, so guna duit raya dia utk beli hp tu..ala,hp CSL je..yg regenye RM68..:P ok la kan..yang penting baru..

so msa nk balik, ada la sorang Mamat ni, he introduced himself as Helmi..dia bagi kami kad, sy satu n my hubby satu..so dia pn mula bercerita psal Lucky Draw dr company dia..bla..bla..kami pn bukak, sy py tulis thank you je..my hubby lak ada hadiah2 special..so dlm kad tu ada satu lagi kupon kecik..yg tu xleh bukak on da spot..kena ikut dia balik ofis dulu n bukak kt sana..

kami dgn perasaan cuak, takut, curiga..sume ada,ikut jgk la sebab teringin nk tau apa akan jd..mmg amik risiko..hihi..

ok, dh sampai ofis, mmg ofis cikai gile..dgn bau busuk..hmm..xleh cite lebih2 pasal bau busuk, takut timbul isu perkauman lak..:) kami gagahkan jugak la dgr apa dia nk cite..msa tu pkul 6.20..so bincang2..nyembang2..sy tgk jam, dh dekat 6.30, sy ajak my hubby g smyg Asar dulu..mmg lewat sangat dh tu..then kami janji lepas Maghrib dtg balik..

yg best, kami mintak no tepon org yg pernah menang tu..lama lepas tu baru dia datang bg no tepon org tu..pompuan, Melayu jugak..nyembang2, dia ckp la pernah menang V6..bla..bla..ok, kami keluar dr pejabat n mencari surau yg terdekat..masa kt surau tu, tepon la kwn2..n last skali tepon polis IPD Batu Pahat..sy berckp ngan Inspektor Janna..ye kot spelling nama dia..sori ye kalo salah..

then dia pn ckp la, company yg kami g td tu mmg berdaftar, tp bisnes yg depa run tu mmg salah..dh byk report polis terima tp xleh nk amik tindakan sebab tu lebih kepada jenayah yang melibatkan pengguna..ko KPDNHEP yg kena amik kes ni..

korang bayangkan ek..kita nk menang hadiah tp kita kena sediakan RM6k sebelum bukak hadiah tu..ape kess kan??ni sy snap kupon yg dia kasi..hope kwn2 n blogger2 sume dpt beware ngan taktik ni..ye..

ni kupon kecik..yg besar pn mcm ni jugak..

sy punya tulis thank you je..yg my hubby dpt dorang simpan..xsempat nk amik gambar..

kupon ni saje dh mmg buat kami curious..no serial number, no company logo..or whatever info..just tulis Special Offer 2010..dalamnye Salam Aidilfitri n Thank You..

Alhamdulilah, Allah masih pelihara kami dr penipuan ni..tujuan sy diclose ni utk kita semua berhati2..mana tau benda ni sampai kt tempat korang lak..

Nama Company: Penzone Enterprise (syarikat bedaftar ni..)
Lokasi: Jalan Maju 3, Batu Pahat..


Tuesday, September 28, 2010

~~Blogger oh Blogger~~

mesti ramai dh tgk iklan kt tv3 kan..ala..pasal isu utk rancangan Soal Jawab tu..hehe..terasa glamer lak bila dorang tu nk bincang psal blogger..yela..glamer la kan..nk bincang pasal kita semua la tu :) ada yg baik..ada yang buruk..adatlah..

semua benda kt dunia ni ada pasangan kan..baik mesti la ada yg buruk..cantik mesti ada yg huduh..:P

tp yg kelakarnye, boleh katakan ramai yg salah anggap pasal blog ni..kwn sy pn ada yg berfikiran agak tertutup..bila sy ckp, eh, buat la blog..syk tau blogging..it's like a virtual diary..cuma nya jangan lah pulak di salah guna..kalo kita ikut chanel yg betul, xde nye polis ke sape2 nk datang tangkap kita..:)

alih2 dia ckp, xnak la buat blog..nnt xpasal2 je kena tangkap ke hape..xde pasal cr pasal..hehe..mungkin itu pendapat dia je..xpelah..agknya belum masa utk dia ada blog sndiri kan..like my other fren ckp, blog ni utk kita menulis apa yg kita rasa, apa yg kita lalui..everything yg kita selesa utk luahkan..contoh mcm milestone anak2..bila deme besor esok2..boleh le deme baca balik..mesti anak2 kita akan ckp, perghh..moden lah mak ayah aku!hahaha..xgtu??

whatever it is..cuba lah guna pakai blog ni utk tujuan yg betul..:) shopping ke..share hobbies..share stories..join contest..kwn baru..xkisah la pape..as long as yg baik2..:)

till then..

~~mee goreng for brekfes~~

haha..hamekk..entry makan2 pepagi bute ni..:) opss..maaf, no picture ye!saje je tulis tajuk entry gtu..kasi sume org lapar!haha..actually pg ni sy goreng mee utk my hubby brekfes..n utk dibawa ke pejabat sket..:) saje goreng lebih..slalu goreng separuh2..tp kali ni takut mee tu rosak dek kerana kerajianan saya, baik la goreng lebih n bwk ke pejabat..:)

at this moment, Wafa dh bangun..agaknya tdo dia terganggu td..dgr bunyi umi nye cincang ayam kt dapur..hehe..sori ye nak..nnt sambung tdo eh..nk masak bubur wafa lak jap lagi..

tengahari semalam ke MRSM Pontian..jmpa adik2 form 5 yg nk buat tshirt batch depa..alhamdulillah..ada jgk rezeki Allah bagi di kala agak sempit ni..syukur :)

td baca blog En Ben..dia suggest kt semua blogger utk wat auto post kalo xde masa nk update blog slalu..wah..bagus betul idea tu kan..tp..bila kah sy nk menaip n set kan utk auto post tu ye?adehh...sabar jelah..xpela..sy cuba jgk utk update skit2..currently dh ada pertambahan BE kt Nuff sy..:) weeeeee..suke sangat..betul kata Cikgu Dahlia..skali BE lekat, mesti senang nk lekat dh selepas2 tu..:)

Monday, September 27, 2010

~~DiGi iPhone 4 Me~~

meh mencube nasib meh..tp siyes!!sy mau itu iPhone!!sudah lama xtukar henpon ye memandangkan sy xkeje lagi until today!so sad kan?kan?kan?

kenapa saya nak iPhone 4??

1.Saya antara yg ketinggalan bab2 new gadget nih,so if i won that, i'm the most lucky person yg up to date!ngeeeee~~~

2.saya suka all features yg ada..dh nengok iklan kt tv n dh browse kt internet..mmg cool!!nnt bleh la update blog dr mana2 saja, bila2 masa!!wah..kelas kan??

3.i can snap pictures of my sweet heart all the time!since handphone ni kita akan sentiasa bawak kan..so i won't miss the sweet moments anymore!kadang2 bila guna compact kamera ni, tertinggal dlm kete lah, tinggal kt umh lah..all the reasons lah pendek kata :) ada iPhone senang la keje ku!!yabedabeduuuuuuuu!!!

4. everyone ada reason yg mcm 2..so do i!saya nk iPhone 4 sebab.................sy memang nk phone tu!!nak jugak!nk jugak!!!n it's free kan..mesti la bertambah2 kukuh alasan ngape sy mau iPhone 4 itu! :)



~~Macam2 dugaan~~

hari ni rasa syukur sangat2..n rasa teruji kesabaran, keimanan..semuanya lah..

psal adik masuk hospital..

wafa jatuh tangga..:((

telefon kena bar..

bank rakyat call..

road tax xleh nk renew lagi..


masyaallah..kuatkan hati kami Ya Allah..:((

Kuatkan iman kami Ya Allah..

Janganlah Kau duga kami dgn dugaan yg xmampu kami tanggung..berilah apa yang terbaik dlm pengetahuanMu kepada kami Ya Allah..

pasrah & syukur..Wafa baik2 aje..ada luka skit kt kepala..n benjol di dahi..:((

~~Just received the CD's~~

CD ape?hehehe..cloth diapers le yang!!td sampai dh..yg best, sampai2 terus bukak n basuh!!!lupa lak nk snap sekeping 2 gambar nye..sabar je lah!

nnt dah kering, sy amik gambar nye eh..so far dh ada 10 CD utk Wafa..tgh usaha nk kmpul few more CDs..hehe..nnt nk beli ngan Adam lak..:) ala..yg ada banner kt side bar tu :)

~~Mom & a journey called Life !st GA~~


mari join GA lagi!!kali ni anjuran Mom & A Journey Called Life..

senang je GA ni..klik SINI utk syarat2 n cara2 nk join ye!

hadiah2nye ialah :-

Pemenang 1st
Avon Baby wash & shampoo(200ml)


Pemenang 2nd
Avon Baby Soothing Oil(200ml)

Pemenang 3th
Avon Baby Moisturizi
ng Lotion(200ml)


GA ni berlangsung dari 21 Sept hingga 11 October 2010 ye!!cepat2..join kan diri anda!


~~Wafa dh 7 bulan ++~~



Our Wafa dh 7 bulan ++ :) Alhamdulillah..dia masih fully breastfeed memandangkan sy masih full time housewife..:) i'm pleased to do so..yela..sape xsuke kan, tgk anak membesar depan mata..n to leave her is something yg mencabar keimanan, jika saya diberi rezeki utk bekerja lah..mcm mana la nk buat kan..hati kena kering tu..kena tawakkal n sabar byk2..huhu..kalo dpt keje, mintak2 Allah permudahkan segala2nya:) amin..

budak kecik ini lah our Wafa..:)

with her abi..

with her umi..


with uncle Helmi..abi's fren @ Izuddin Shah..

Wafa again..:) sangat camera freak okeyy!!

Wafa dh pandai duduk, tp not by herself lagi..kami ajar slow2..n bukan utk jangka masa lama la..risau jgk ngan pinggang dia...then menyulur ala2 komando tu dh expert..skrg slow2 nk berdiri..merangkan belum lagi..soon la kot..:) makan bubur nasi dh, nestum2 ni bo layan dh..skali skala pn xmo..umi nye kena rajin sket la, masak bubur nasi 2 hari skali..:)

Alhamdulillah..she's healthy wpun berat Wafa naik skit2 je everymonth..now dlm 7kg ++ rasanya..:) xpela kan..slow2 naik..mudah2an jadi anak yag solehah, taat pada Allah, Rasul, umi n abi..pandai..amin..:)


**biasa2kan diri mendoakan perkara yg baik2 utk anak2 anda ye..:)

~~kawan~~

i'm quite sensitive today..yup..just becoz of frens..dulu ms kt JB, kita je la yg kemain sms, call, nk jmpa kwn2 lama yg dok kt JB gak..dorang?xde nk msg2 pn..

dh ajak jmpa, mcm2 alasan diberi..hmm..susah kan..

kawan masa senang belambak2 kalo nk..senang sangat..

kawan masa susah, payah aa..

bila dh dok satu negeri ni, kot2 la bleh jmpa ke, contact2 ke..ini??haremm...susah..susah..

to those yg bc entry ni n rsa diri dia tu kwan2 saya..harap sangat dpt mengukuhkan ikatan persahabatan kita..bukan marah, cuma terasa la skit..

Sunday, September 26, 2010

~~takde idea nk tulis~~

malam ni dh 3 4 kali gak bukak blog..n berhajat nk tulis pape..tp ntah la..sampai skrg xtau nk tulis apa..

my younger sister kena admit, demam..doc ckp stress..dia pn br lepas UPSR..stress la tu ko..kelas tambahan siang malam..besides, she speed last minute..boleh katakan this year mmg dia betul2 struggle utk skor..hopefully ada la rezeki dia utk dpt 5A's..insyaallah..esok pg lak nk call ma, ty khabar adik..:) hopefully everything will be fine..insyaallah..

td br ckp2 ngan my hubby, kalo sy nk keje, kena la hantar our Wafa kt pengasuh..hati mau kering la pasni..huaaaaaaaa...:((

Saturday, September 25, 2010

~~GA lagi~~

ok, sy join GA lagi ye..mood GA sudah mari lagi..:)

kali ni empunya blog buat simple GA..memandangkan ni GA pertama dia..sy ni xbuat2 lagi GA..haipp..ape da..

actually GA ni dibuat utk tambah kwn2, betul x?so mari beramai2 join GA ni..

~~wafa n her walker cum rocker!!~~

last Thursday nite, kami ke Parit Raja, mencari walker utk Wafa..yg ni kira dual function la..rocker n walker..sy mmg xbrapa nk kasi lagi Wafa bergerak guna walker ni..kalo boleh nk biar betul2 kuat dulu kaki n lutut dia..ni pandangan masing2 la kan..:) my hubby pn br2 ni je setuju nk beli walker ni..

Wafa punya la seronok bila letak dlm walker tu..haha..ala2 pelik pn ada, tp bila kami letak, dia terus je nk main ngan mainan2 yg ada kt depan dia..tapi mcm biasa la..bila snap gambar, sempat lagi ready..:)

mula2 amik gambar..

close-up..

pastu dh xheran umi dia pegang kamera..dh excited nk main :)

ni la aksi2 Wafa masa 1st day n 1st time dpt walker..:) ni hasil duit raya Wafa ye..hihi..:)


~~CUTE LITTLE MUSLIM & MUSLIMAH CONTEST ~~

thank you ye zura..coz tagging me..dpt la tau pasal contest ni :)

me joining GA lagi..this time anjuran Ummi Anas


*******************

Nama: Wafa binti Muhammad Faiz
Umur: 7 Bulan
Tarikh Lahir: 8 Februari 2010
Kategori: 1B
Harapan: Abi dan Umi doakan semoga Wafa jadi anak yg taat, solehah dan pandai.semoga sentiasa diberkati olehNya..amin..:)


saya tag:

mama Zharfan
efa
acik

p/s: harap sudilah meramaikan contest ni..xkena tag pn boleh join jgk..

~~Tag dr Cik Meaw~~

maceh ye cik meau..akk ni dh lama xbuat tag-menge'tag' nih..so, meh sume kita layan..:P


1- Name one person who made u laugh last night?
sape ye..ramai kot sebab mlm td ada marhaban..so sape yg wat lawak tu, sy join gelak :) boleh??hehe

2- What were u doing 1 hour ago?
tdo..hihi..penat beraya dow..:P

3- What was da last thing you said out loud?
ntah..dh jarang ckp loud2 ni..since ada suami n ank..ha..tggu ank besor skit, for sure ari2 ckp loud2 je..kuang2


4- Where's da next place you're going to?
ke belakang umh, angkat kain jap

5- What was da last thing u paid for?
Mee kuning, sayur sawi, nugget tempura

6- Where were u last nite?
umh je, n umh jiran2..tawaf marhaban

7- What's da best ice-cream flavour?
vanilla kot..ape ke nama eskrem tuh..la Cremia..ntah la..apo2 je le..

8- Do u wanna cut your hair?
mcm nk, tp xpasti la..

9- Do u love to 'melatah'?
xsuka but sometimes ada jgk..kena biasa2 an diri sebut zikrullah..supaya xmakin melalut2

10- If that so(melatah), what will u said out loud?
Ya allah..slalu nye yg tu lah..

11- What does da last text-msg received say?
Dh terima deposit tu, baju sekolah pasir puteh hantar isnin ni

12- Will u get married in da future?
eh2..i dh married ye..siap ada doter dh..

13- Do u chew on your straw?
x..tambah2 now sy mmg slalu minum hot drinks..dh bersalin kan..jaga bdan gtew!

14- Do u make-up your own words?
make up?ntah..

15- Is there anyone u like/love right now?
of course!my hubby!my doter!my small family!ngeeeee~~

16- Tag to other 5 bloggers/more
sape la sy nk tag eh..sape2 yg nk wat je boley x?nnt kalo x org xwat kita ecik ati..kalo x tag dia, dia lak kecik ati..hahaha..apekah itu??sila buat sape2 yg nk buat ye..

Friday, September 24, 2010

~~bz sket pg ni~~

currently tgh menyiapkan puding n kemas umh..sambil dibantu anak dara tercinta..hahaha..

nk update gambar Wafa naik Rocker cum Walker yg br dibeli mlm td..nnt ye..bateri kamera pn tgh caj!besides i'm quite busy now..

tggu my hubby balik, i really need assistant!huwaaaaaa!!!!

Thursday, September 23, 2010

~~Guru Al-Quran Rogol budak umur 15 tahun~~

td tengok berita terkini kt TV3..seorang guru agama kena hukuman penjara 10 tahun kalo xsilap..kerana kesalahan merogol bdak perempuan umur 15 tahun, 5 tahun lepas..(sila betulkan pd sape yg tgk berita tu ye..)

10 tahun je?patut bagi seumur hidup jek!huh!..masa depan budak tu cm mana la nnt..now budak tu dh umur 20 tahun..nk study ke..nk kwin ke..kan masalah tu utk dia..

haisshh..dh jadi guru al-quran pn masih wat kerja terkutuk!!

~~dah igt..Saya beli Cloth Diaper utk Wafa~~

ok, baru teringat nk tulis apa td..tu yg melalut tulis pasal walker dulu..hehe

sy dh order Cloth Diapers (CD) dr Kak Sabrina semalam..n dia pn dh poskan arini..lusa sampai la insyaallah :)..seronok deal ngan Kak Sabrina ni..cepat..

wpun surirumah, sy nk bergerak agak terbatas sebab kete hubby pakai..so skali skala shopping online je utk our Wafa..lagipun CD ni lagi murah kalo kita beli online je..mmg la kena bayar kos pos, tp berbaloi la utk ganti minyak kete kan..

so, ibu2, umi2, mama2 diluar sana, sape yg pakai CD utk anak2?sy baru berjinak2 je ni..yela, sy pn dok umh je, ada banyak masa nk membasuh CD2 tu..:)hehe..kalo yg bekerja mungkin pakai lampin pakai buang kot ek..kalo dikira2, CD ni jimat..yela, dh pakai boleh basuh kan..sampah pampers pn kurang skit..:) sy br ada 10 helai utk Wafa..kira ok la tu kan..kalo g jalan2 pakai jugak Petpet or what ever diapers brand tu..Wafa lak kulit xsensitif sangat..apa2 brand pn dia ok.dr semahal2 brand, sampai la se cikai2 brand..:) kira untung jugak tu..:P

oklah..dh sampai CD2 tu nnt sy pos gambar nye ye..harap2 comel2 lah!amin..!!

~~Misi Mencari Walker utk Wafa~~

huh..jenuh google..penat je..pening kepala tgk mcm2 jenis walker ada..sy xplan pn nk cr yg mahal2..and our Wafa dh biasa dgn mainan n barang2 yg murah2..toys dia pn range harga rm 1.50 ke RM 19 je..mmg xpernah cecah RM20 la stkt ni..how jimat kan??

mmg ada hikmah la sy xkeje ni..xleh nk mewah2kan anak dgn mainan mahal2..haha..ni pn planning nk cr walker yg harga below RM100..kira limit nye RM100 la..lebih xmo beli..tp nk yang brand new..

kalo korang nk tau..walker cantik2 bleh dpt dgn harga murah kalo g Kuala..kuala??kt Rengit ni byk tmpt jual barang2 2nd hand..n tempat tu di panggil kuala..segala macam barang ada kt ctu..tp kami xnak la..ntah sape2 tuan asal walker tu..nnt Wafa gigit2..huhu..xmo la..

biar la murah pn, janji baru n selesa utk dia pakai..:) kt umh ni mmg xlarat dh nk monitor dia..sebab dia mmg suka ke sana ke mari..nk masak pn risau kt dia, takut terkena minyak panas ke..ate, dh bleh bergerak ke depan heret dada..laju lak tu..hmm..Masyaallah..:)

oklah..td nk tulis pasal lain, tp dh ke lain lak ni..lupa dh nk tulis apa..alih2 tulis la pasal walker Wafa pn..hehe..:)

~~Adam 1st Giveaway by ZuraZari~~

ok..mood join GA sudah mari!yeay!!

this time sy join GA anjuran ZuraZari

utk syarat2 nk join boleh klik SINI

********************************

Nama: Wafa bt Muhammad Faiz
Umur: 7 bulan ++

sy tag

efa
ummi iman
anna-jueanna
************

Happy Bday ye Abg Adam..Makcik Wafa kt Kelantan sama bday nye ngan Abg Adam :)

Wednesday, September 22, 2010

~~BE dh hilang kot~~

hmm..BE sy dh xde kot..dr pg sy tgk mcm xkuar je..dh abis kot ek.xpela..dpt dh skit tu..kira ok la kan..:) syukur wpun skit..lebih baik skit dr xde langsung..:)


traffic blog sy masalah skit sehari dua ni..sy la yg salah..jarang2 dpt blogwalking..sibuk skit dgn wafa..dia dh pandai menyulur..abis satu umh dia tawaf..kena monitor slalu takut2 dia kutip pape atas lantai n masuk dlm mulut..

sori ye advertiser, after this i try my best la nk maintain traffic ke cni..hope ada lagi yg sudi kasi BE kt sy..:P peace!

~~lagi2 soalan ni : eh, xkeje lagi?rugi la blaja tinggi2~~

haipp..nk tau x..sy ckup rimas ngan soklan2 seperti tajuk entry tu ye!tolong la jgn ty dh!

ape, ingat suke sangat goyang kaki makan tdo kt umah?my ptptn tu, sape nk byr?my hubby tu, sape yg nk tolong dia ringankan beban?sian tau..sy pn ada perasaan n tau semua tu..tp ceritanya rezeki tu datang dr Dia Yang Maha Esa..so kalo dia kata belum rezeki sy utk bekerja, sy kena redha la..

ni la masalah org2 kampung yg xblajar tinggi..dh la xblajar tinggi, cetek akal, b***h lak tu!ha kau..hamekk..geram ni..saje je emo tetiba, mengenangkan soklan2 yg ditanya masa raya aritu..:((

sy ni mintak je pape keje, tp certain2 kalo suami sy xkasi, sy xapply la..yela, kita dh bersuami, pape keputusan kena bincang n kena ikut ckp suami :) redha dia pn penting juga utk kita..:) betul x?

kawan2 yg baik hati..doakan sy dpt keje ye..tenkiu!

Tuesday, September 21, 2010

~~Open House sana sini~~

suasana raya meriah ni susah nk jmpa kalo di Kelantan..rasanya la..sebab kalo family sy, mmg 2 3 hari je raya beriya2..pastu back to normal la..

kt Johor ni, masih meriah ye..masing2 masih berbaju raya bila dtg umh..:) meriah kan?kt Perak pn sama rasanya..KL pn gtu gak kot..hehe..sy agak je..

malam td sampai 3 buah rumah kami beraya tau..mlm ni ada lagi..Jumaat ni ada marhaban..dh decide makan kt satu umh je..so xperlu masak la..:) cumanya Sabtu tu bercadang nk ajak kwn2 dtg umh makan2 skit..msk simple2 je la pn..insyaallah kalo xde pape jadi la rasanya..td dh ty my hubby, dia kata ok je..:)

sape2 yg nk datang, sila la dtg ye..kwn2 blogger pn dijemput jgk..mana yg dok sekitar2 ni, sila dtg ye....ye!sgt2 dialu2kan....dtg tau!

~~bayaran balik PTPTN melalui potongan gaji mulai Jun 2011~~

sesiapa yg penjadi peminjam PTPTN mesti dh tau kan pasal ni..haha..td masa buletin utama sempat la tgk kejap..ada yg menghantar email pd tv3, menyuarakan pendapat beliau mengenai isu tersebut..(skema kah ayat2 ini??haha..abaikan aje!)

sy pn nk komen kt cni..kalo nk potong, silakan la..yg pasti sy py EPF dh lama xjalan sebab xkeje!before ni keje pn xde slip gaji n xde la potongan EPF..so apa cerr??haha..PTPTN gigit jari je la kan..ate, bila search nama saya, dgn no ic bagai tu..mana nk kuar data nye..

tu lah, sape suh x hire sy keje??hihi..salahkan org pulak dh!hadoi..bila la sy nk keje ye..saban hari juga memohon padaNya..mudah2an dimurahkan rezeki utk bekerja makan gaji..tp belum ada rezeki lagi..so sabar je la dulu :)

Allah tu kan Maha Mengetahui segala2..kalo dia xizin, tgn kaki pn xleh gerak kan..apetah lagi yg lain2..:) sabar..mudah2an diberikan yg terbaik utk sy dan keluarga..amin..:)

ok..wahai PTPTN, bersabar lah ye..kalo sy dh keje masa Jun 2011 nnt, silakan potong ye!kalo belum, sabar2 la dulu..haha..tata!!

Monday, September 20, 2010

~~apa ye nk masak utk berbuka hari ni~~

masih terfikir2 nk masak apa ptg ni..mcm nk goreng mee je sebab my hubby mungkin nk ajak beraya umh staff2 sepejabat dgn nya..tp mcm nk makan nasi juge..goreng ayam skit sedap juge tu..

kuih?nk buat kuih cek mek molek tp ubi xrebus lagi..haha..mcm2 lah..

td kata nk kuar beli bahan2 nk buat tart nenas...mentang2 puasa hari ni, xabis2 pk makanan!kui2..:P

actually sy nk update story Wafa..tp kamera ada dlm kete my hubby..so xde la gambar2nye..nk cite byk2 n pjg lebar xbest lak bila xde gambar :P

oh..lupa nk bgtau..td dh call LPP, ty psal result interview hujung bulan Julai aritu..belum kuar lagi resultnye..hehe..sabo..sabo..

okay..mungkin muktamad la ni menu berbuka sy n hubby petang ni

mee goreng basah,keropok goreng,chicken fingers, kurma, air soya!opss..utk hubby je..sy teh o panas!!nyumm2!!!selamat berbuka pd yg berpuasa tu ye!

~~tart nenas gulung~~

i'm addicted dengan kuih raya ni!tart nenas gulung!owh..suke sgt2!but until today xpernahnya buat sendiri..sume makan kt umah org, beli g da siap,mak mentua buat..haha..

mlm ni nk try buat lah!segera p cari bahan2 nk buat petang ni before berbuka..mlm dh bleh mula operasi!eh..ada lagi ke org jual jem nenas tu ye?kalo xde, alamatnya lambat la skit, nk kena masak jem dulu..alahai..takpe2..demi nk makan, sanggup ku teruskan niat ini!haha..

almond london pn suke jugak..tp 2nd place la after tart nenas..tp dok skodeng2 blog En Mat Gebu..cr resepi tart nenas beliau yg ada class tu..:) n cr resepi mee kari juge..hehe..bagus En Mat Gebu ni..sume dia share..search je resepi apa, nnt mesti ada (eh2..pomote2 lak dia kan..)

oklah..till then..:)

~~internet lembap!~~

maaf ye kwn2, xdpt nk blogwalking lagi hari ni..mungkin tengahari skit kot..internet teramatlah lembap ni..hadoi..marah betul rasa!

sy dh copy blog2 yg sudi dtg jenguk blog sy ni, nnt sy balas kunjungan kome ye!wpun xramai sgt tp ttp kena jenguk balik..ala2 beraya la katakan..huhu..sedihnye..wahai streamyx pujaan hati..tolonglah laju sket ye..

nk kata bil xbayar, dh abis bayar dh!huhu..

marah+geram+sabar..kurang pahala pose..:P

~~baru nk mula..~~

salam semua..

dh abis beraya puasa 6 ke kwn2?bg yg dah, Alhamdulillah..cepat betul ek..sy n hubby br je mula hr ni insyaallah..lambat yg amat..tp xpela kan..sekurang2nya buat jgk..mudah2an xde pape yg menghalang la hendaknya..

kalo kt Rengit ni, mmg sentiasa penuh ngan open house, marhaban n so on..kalo nk follow semua2 tu, alamatnya xberpuasa sunat la kami..huhu..kena kuatkan diri jgk..lagipun syawal dh masuk 11 hari dh..lagi 18 hari tinggal..kena cepat sebelum abis Syawal :)

ini antara kelebihan berpuasa sunat 6 hari dibulan Syawal..

Abu Ayyub al-Ansari r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: "Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun." (Riwayat Muslim)

Imam Ahmad dan an-Nasai'e meriwayatkan dari Thauban, Nabi SAW telah bersabda: "Puasa Ramadhan (ganjarannya) sebanding dengan (puasa) 10 tahun, sedangkan puasa 6 hari di bulan Syawal, (pahalanya) sebanding dengan puasa 2 bulan, maka itulah bagaikan berpuasa setahun penuh." (Hadis Riwayat Ibu Khuzaimah dan Ibnu Hibban)

Diriwayatkan dalam suatu kisah apabila Rasulullah SAW bersama para Sahabat r.a sedang berada di dalam masjid, ketika sedang Rasulullah SAW mengajarkan ilmu agama kepada para Sahabat, tiba datang seorang perempuan yang amat cantik jelita berjumpa Rasulullah SAW. Kecantikkan perempuan tersebut menyebabkan semua sahabat berpaling ke arahnya. Kemudian, perempuan tersebut menyatakan hasrat agar Rasulullah SAW mengahwinkan dia dengan salah seorang daripada sahabat-sahabat Baginda SAW, tetapi dengan 3 syarat.

Syarat pertama ialah bakal suaminya itu tiap-tiap malam mesti mengkhatamkan bacaan al-Quran 30 juzu'. Syarat kedua pula, setiap hari suaminya itu hendaklah sentiasa mendirikan ibadat sepanjang malam, dan syarat ketiga ialah suaminya hendaklah berpuasa setiap hari sepanjang tahun. Maka dengan syarat ini, sahabat-sahabat Nabi SAW yang memiliki hasrat untuk berkahwin dengan perempuan tersebut hilang rasa keinginan itu. Nabi SAW pun menawarkan kepada para sahabat siapa yang sanggup berkahwin dengan perempuan ini. Akhirnya sahabat yang berada jauh ke belakang sanggup berkahwin dengan perempuan tersebut dengan menunaikan ketiga-tiga syarat tersebut.

Setelah sahabat tersebut berkahwin dengan perempuan yang cantik jelita itu berbulan-bulan lamanya, akhirnya perempuan itu melihat suaminya itu, semakin hari semakin kurang membaca al-Quran, kurang beribadat pada waktu malam, kurang berpuasa. Lalu dia pun pergi berjumpa Rasulullah SAW menceritakan hal suaminya yang telah mengingkari janjinya. Lalu Rasulullah SAW memanggil sahabat tersebut dan bertanyakan kenapa dia tidak menunaikan janjinya ketika mula-mula ingin mengahwini isterinya itu.

Lalu, sahabat tersebut menyatakan Ya Rasulullah: Bukankah engkau pernah menyatakan bahawa pahala membaca Surah Qul Huwallahu Ahad satu kali menyamai pahala membaca 10 juzu' daripada al-Quran? Jadi aku membacanya sebanyak 3 kali. Rasulullah SAW menjawab: Ya.

Kemudian, Ya Rasulullah: Bukankah engkau pernah menyebut bahawa dengan membaca Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar, maka pahalanya menyamai ibadat sepanjang malam? Rasulullah menjawab: Ya.

Ya Rasulullah: Bukankah engkau pernah bersabda bahawa Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun? Rasulullah menjawab: Ya. Dengan ketiga-tiga jawapan sahabat tersebut, Rasulullah SAW dan isterinya meraikannya dengan senyuman kesyukuran.

sy copy dari blog ni..terima kasih ye Shamatun

Sunday, September 19, 2010

~~apesal iklan xleh display kt my blog eh~~

i just wonder..nape ke xkaur iklan kt my blog sedangkan frame utk iklan tu ada..yg BE pn xkuar2 jugak..pelik betul..

en Nuff, jgn main2 la..huhu..cuak sy babe!!

petang ni bercita2 nk ke Batu Pahat..tp mcm malas..huhu..nk ke parit raja pn malas jgk..need to buy few things utk marhaban kt umh kami nnt..when??donow yet!just wait for the date given by the person in-charge..:)


Saturday, September 18, 2010

~~My New Blog utk bisnes~~


Alhamdulillah, hari ni sy dh register new blogspot utk bisnes sy..menggantikan Fizaiz Enterprise tu..pd asalnya kami nk register ngn SSM blog lama tu tp until today x pergi2 pn SSM..so xpela..sy tukar terus ke blog baru ni..

so far masih dlm pembikinan..byk yg perlu di touch up blog tu ye!

ni link ke blog bisnes sy..

http://fizaizonlineshop.blogspot.com

nnt dh siap sy announce lagi kt sini ye!tgh nk update brg2 yg ada dlm stok..n nk masukkan barang baru..hope i can finish it as soon as possible..insyaallah..

mudah2an bog baru ni akan memberi rezeki kepada sy n leluarga..insyaallah :)

~~Artis-Memey tak tertekan~~

rasanya ni kali pertama sy menulis entry pasal dunia artis nih..hmm..ntah kenapa tergerak ati nk komen skit pasal Memey & Norman Hakim..satu ketika dulu sy mmg suka tgk Abby & Norman..sweet couple!dgn ank2 yg comel..bila diorang bercerai kali pertama dulu, then rujuk balik, sy antara org yg seronok dgr berita tu tau!

adat la umh tangga, mesti ada selisih faham wpun sedikit..bila jd selisih faham tu, dari situ la kita akan lebih mengenali pasangan kita..:)

masa hari Memey & Norman bertunang tu Abby keluarkan statement pasal hutang Norman pd dia kan..terkejut jgk bc berita tu..yg sy nk komen skrg ni, Memey sibuk persoalkan kenapa Abby baru nk ungkit kisah duit tu, kenapa x selesaikan masa baru2 bercerai dulu..hmm..itu hak masing2 la dik..Abby mesti ada alasan dia yg tersendiri..sy ni bukan peminat kipas-susah-mati Abby, tp sy dh pn bekeluarga n ada anak..Abby mesti pk masa depan anak2 dia jugak..ntah la Cik Memey..dulu masa awl2 kena tangkap, awk pn menafikan ada hubungan ngn Norman kan?kenapa x ngaku je masa tu?adehh..tragis betul kisah mereka2 ni..

sumber dr En Google

xpela Memey, mudah2an awak bahagia dgn Norman..hidup ni ibarat roda tau..jgn lupa tu..kadang2 kita di atas, kdang2 kita di bawah..masa di atas tu jgn lupa diri, kelak kita jugak akan dipijak jika salah langkah..mungkin jodoh Abby & Norman dh ditakdirkan setakat tu, tp sekurang2nga jagalah hati pihak2 yg terlibat tu..jgn nk komen melulu..ye dik!

berita lanjut di Metro

~~dh boleh letak watermark kt gambar!~~

haha..kecoh lagi..kui2..actually dh try letak watermark kt gambar ni before balik beraya aritu..sy guna Picasa..memandangan lappy ni xde photoshop..kira boleh la kan..ha..kome perasan x??ok, sy letak lagi satu gambar yg ada watermark tu ye..


haha..nampak x?kui2..mari gelakkan diri sndiri ye..ok lah..saje nk bgtau semua..yg sy dh pandai letak watermark tu!gambar wafa ni akan sy gunakan utk join satu GA ye..nnt jd ulang tayang la..hihi..layankan aje..


Friday, September 17, 2010

~~Cerita Raya Kami~~


ni la gmbr ry kami..hehe..bj sy n hubby recycle je bj tahun lepas sbb masih elok..br pkai skali dua je..xmo membazir beli lg..ry haji lak kot beli yg sedondon..hehe..satu lg bj raya wrna oren,my hubby just pkai jersey tp xde lak snap gambar bj oren kami tu..xpelah..nnt2 lak ye..

tahun ni raya di Gerik..sangat meriah k!pg2 raya dh kecoh sakan dgn adik2 bersiap2 nk g semayang raya..sy, Wafa n dua adik yg kecik dok umh je..tahun ni xdpt nk g sembahyang sunat Aidilfitri..dgn Wafa ni susah la skit..tahun depan insyaallah, try g pulak..Wafa pn makin besar nnt..:)

2 days before raya, kami sempat g jalan2 ke Perlis..bwk mak, ayah n dua adik kesana..siap berbuka kt sana tu!!hehe..sempat la merasa makan kt Kuala Perlis..makan sotong goren tepung yg walla tu..hehe..sedap i tell u..rugi kalo xmakan kalo dh sampai sana..mak ayah n suka sangat..sebelum tu g jalan2 kt Padang Besar, shopping2 raya ala2 gtu..my hubby beli jam..Mak beli a few things jugak kalo xsilap..seronok!!

a day before raya lak, mak n ayah buat lemang..mak tukang potong daun, masuh beras pulut while ayah jd tukang bakar..sy lupa nk snap gambar la..huhu..xde gambar la nk di tunjukkan..

ok, berbalik pd cite raya td..sempat melalut kelain tu..hehe...pg2 raya kami beraya sesama ahli keluarga dulu..nk snap gambar satu family tp adik2 dh hilang kemana..budak2 kan, excited nk kutip duit raya..:)so xde la gambar satu family..nasib baik gambar family kecik sy ada..hehe..:)
dh abis beraya ngan ahli keluarga, baru la kami bejalan ke umh jiran2 kt kg tu..ada la 3 4 buah yg kami g sebab ayah n hubby nk ke masjid lak utk smyg jumaat..

2nd day raya kami ke Yan, Kedah, umah Pak Long, abg Mak..perjalanan ok je, sempat singgah Jeniang jap, jmpa kawan baik hubby ms study dulu..seronok!hehe..then kami meneruskan perjalanan ke Yan..dh makan2, nyembang2, bertolak balik ke umh..sampai umh lebih kurang pkul 6, saya kemas barang2..bertolak balik ke Kelantan lak..:) pkul 7 lebih dh masa tu..mujur la semuanya selamat.sampai umh ma kira2 pkul 11 mlm..:)

raya ke 3 kami g bejalan2 umh sedara mara sebelah ma lak..tp kt kelantan ni satu je masalahnye..jalan jam!aduh..kalo perjalanan biasa dr umh sy ke umh Moyang sy kt KB tu, dlm 15-20 minit..masa balik petang raya ke 3 tu sampai 2 jam lebih stuck kt jalan Salor tu..huhu..serik nk bejalan!dgn anak kecik ni mmg sedikit xselesa la..nasib baik la Wafa xmeragam dlm kete..

hmm..ry ke 4 jalan2 umh sedara sebelah abah lak..biasa2 je la..yg best dpt kumpul duit raya utk Wafa la..hehe..tahun pertama beraya la katakan..dapat byk jgk la..rezeki dia..Alhamdulillah..ada RM300++ jugak..hihi..umi n abi lak yg semangat lebih..wafa xreti lagi..:P

oklah..panjang lebar dh entry ni..tu saje cerita raya sy sekeluarga ye..terima kasih kerana sudi membaca!hehe..

**p/s..wonder..ada ke silent reader blog sy ni ye..hmm..

~~Kenangan lagu Soledad~~

tetiba teringat kt lagu Soledad ni..dulu pernah suke yg amat pd lagu ni..jom layan lirik nye..

If only you could see the tears in the world you left behind
If only you could heal my heart just one more time
Even when I close my eyes
There's an image of your face
And once again I come I'll relise
You're a loss I can't replace

Soledad
It's a keeping for the lonely
Since the day that you were gone
Why did you leave me
Soledad
In my heart you were the only
And your memory live on
Why did you leave me
Soledad

Walking down the streets of nothingville
Where our love was young and free
Can't believe just what an empty place
It has come to be
I would give my life away
If it could only be the same
Cause I can't still the voice inside of me
That is calling out your name

Soledad
It's a keeping for the lonely
Since the day that you were gone
Why did you leave me
Soledad
In my heart you were the only
And your memory live on
Why did you leave me
Soledad

Time will never change the things you tols me
After all we're meant to be love will bring us back to you and me
If only you could see

Soledad
It's a keeping for the lonely
Since the day that you were gone
Why did you leave me
Soledad
In my heart you were the only
And your memory live on
Why did you leave me
Soledad


masa ni kt uitm Jengka, Pahang..my sis n i really loooooove this song..kenapa?ntah la..lupa dh sebabnya tp serius, lagu ni mmg catching la..syok layan tau!

sy teringat lagu ni masa on the wat balik Gerik aritu..tu yg nk share with sape2 yg bc my blog ni..:)

ada ke sape2 yg suka lagu ni jugak??hehe..

Thursday, September 16, 2010

~~My 1st BE~~

hehe..tajuk dh kepoh kan?xpela..sharing je ni..

dikala org lain dh dpt berpuluh2 n beratus2 BE, Nuffnang sangat baik hati bg sy BE di hari raya..thank you Maxis!!kalo ikutkan staff Nuffnang yg reply my email aritu, semuanya bergantung pd Advertisers utk kita dpt BE tu..kalo advertiser berminat ngan blog kita, then deme kasi la..so i'm one of the lucky person lah kiranya kan!Alhamdulillah..

semalam sampai2 umh, letak Wafa dlm bilik, terus on kan Streamyx..py xsabar nk tgk Nuff kan..haha..pas dh tgk tu, masuk tdo ngan senyum lebor je..:P sempat lagi share ngan my hubby tau!seronok sgt!

sengaja gelapkan figure2 tu sebab masih xseberapa ye..kena usaha gigih lagi la nmpknya..hehe..

hari ni dh mula sambung beraya di Rengit ni..jp lagi pn ada plan nk kuar beraya lagi..

nnt sambung lagi eh..teringin nk upload gambar raya kami bertiga..:) sabar ye!

da...

~~@ Rengit dah..~~

Alhamdulillah..mlm td dh selamat sampai ke Rengit..bertolak dr Kelantan 9 pagi, singgah Dungun jap, pastu berenti kt Muadzam, then singgah Labis..sampai umh lebih kurang pkul 2 pg..Alhamdulillah, syukur sangat perjalanan kami sekeluarga dilindungi olehNya..:)

masa kt Terengganu sempat tgk satu accident, kete Naza Citra dgn motor..tgh fresh2 tu..penunggang n pembonceng motor tu sedang diangkat oleh org2 kampung..huhu..ngeri jugak tgk..muka budak tu penuh darah..:((

rasa kekok lak nk menulis panjang2..) nnt la update story raya kami ye..:) nk settlekan kemas umh dulu..:)

till then...

Tuesday, September 7, 2010

~~Packing barang2~~

now jam dh menunjukkan pkul 1.45 pg..sy masih xtdo coz ada a few things nk kena settlekan..ngantuk tp xleh tdo lagi..xseronok kalo xsiap wat benda2 dlm list ni..

undone-lipat kain,basuh baju kotor 3 4 helai, kemas baju hubby, baju sndiri, sembat baju kurung MIL, ma, n adik2..cr charger ipod xjmpa2 lagi..

hope sempat la siap sume 2 ni..n nk tdo..pkul 4 karang nk bangun masak utk sahur lak..

sangat seronok utk balik kg!Ya Allah, berkati dan selamatkan lah perjalanan kami esok..:) amin..

~~Balik Kampung~~

esok insyaallah kami akan bertolak balik ke Grik, Perak..tahun ni turn beraya umh hubby lak..so excited!!:)

blog sy akn senyap la utk seminggu lebih ni..huhu..will miss all of you..n miss to blogwalking too!!

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin utk semua ye!

ikhlas dari:

~~Faiz, Fizah, Wafa~~

Monday, September 6, 2010

~~is Currently missing Perlis!~~

td berjalan2 ke blog my old fren Efa kt blog dia..owh..sangat2 mengimbau kenangan masa dolu2..when i was there!!

so now i really have to say this!

P E R L I S ! ! !

I MISS YOU M A D L Y !!!!


sy rindukan Pasar malam Arau-ni mmg wajib pergi every Friday night tau!mcm2 menu best ada kt cni..huhu..laksa,bihun sup, nasi ayam berempah yg sentiasa cepat abis!, pakcik man jual stokin (dpt rege murah ngn pkcik ni),ait tebu, air kelapa, anty jual silver, pizza, soya sedap!!huhu..i miss all those things!!!

sy rindukan pasar malam/pasar ramadhan kt Stadium!!kt cni pn ada mcm2..lagi2 kalo bulan pose..huhu..

sy rindukan Kuala Perlis!yg ni la wat sy tertarik bila bc blog efa tu..i miss the sotong goreng tepung!nyum2..sedap tu..so far xjmpa lagi yg sedap mcm kt Kola..

sy rindukan Padang Besar!kt cni pn mcm2 ada tau..every 2 weeks mmg akan ke sini..cr kacang Pistachio,Kacang Gajus..nyum2..owh..xdilupakan Pulut Ayam nye!!air Kelapa yg fresh!somtam!waawiii...i likeeeeeeeee!!!

sy rindukan Nat Pauh..kt cni suka cr barang2 dapur utk masak..hari ahad terpaksa la bgn awl sbb nk g nat ni..mcm2 ada jugak!!!

sy rindukan Fatin Corner!wah..xpasal2 jd promoter free kan!tp mmg kt cni sgt best!cendolnye!upmhh..mantap!!laksa!sedap gile!nasi ayam!bihun sup!mee kari! teh ais dia pn sedap!!

sy rindukan Char Kue Tiau Tok Wi..sangat sedap nih!wajib makan kalo sape2 sampai Perlis tau!!

sy rindukan Pekan Arau..wpun kecik, tp best!owh..nasi kerabu kt stesen keretapi Arau tu sedap lah!

huhu..ckup2..wat kurang pahala pose sy jep!
hadeh..penat taip laju2..

sekian!!

~~yeay! now i know!!tq so much Nuffnang!~~

dedicated to Nuffnang..(hehe..of course i mean it!)

just now i received a reply email from Nuffnang..on last Saturday, i send it a ticket asking about BE for my blog..asking them is my blog look okay or not..

it's quite a long email to put here but i like the last sentence!

"All in all your blog looks okay and it\'s just a matter of time before advertisers start assigning campaigns on your blog. Just be patient. ;)"

alhamdulillah..hope they really mean it.now what i have to do is trying to get advertisers' interest to select my blog ang then put on their ads..:) i'll do more blogwalking and try my best to up blog traffic here!!

thank you Nuffnang :)

**this week dpt RM2.00 ++ hehe..kira ok la kan..bg blogger xberapa tegar cm saya nih..)

**misi nk post 3 4 entry sehari akan tergendala seminggu dek kerana nk balik kampung!!huhu..akn diteruskan lepas raya la nampaknya..

~~Iklan Raya kt TV3~~

wah,,rama betul blogger update pasal iklan tu..sy pn sempat menonton iklan tu kt tv..ms tgk mula2 tu mcm ada yg xkena je..tp dek kerana sibuk menjahit, malas nk pk2 sangat..yg terlintas masa tu cuma iklan tu ala2 nk nyambut Krismas lak..hmm..agk2 la kalo nk ckp meriah pn kan..masih byk yg boleh diletakkan utk tunjuk betapa meriahnya raya..

satu lagi iklan yg sy ckup xbekenan bila tunjuk kt tv ialah iklan Kopi cap Kapal Api..mcm xsesuai la tunjuk seorang isteri membentak suaminya, dpn kwn2 suami pulak tu..sy lagi suka iklan kopi tu yg tunjuk jatuh sampai ke bulan..nk ckp punya kaww kopi tu la kan..korang xrasa ke iklan tu menjatuhkan maruah seorang suami??hmm..sy xsuka sgt2 iklan tu!!!

tapi sebenar2nya la kan..bukan satu dua je iklan yg xberapa sesuai utk disiarkan..tp ntah la..bleh pulak lulus utk siaran kan,,kdg2 xpaham..tp biarla..mls nk pk sebab musabab nye..wat letih je..sy pn bukan CEO or COO or what ever O utk company mana2..

cuma sekadar memberi pendapat je la..


Saturday, September 4, 2010

~~List utk balik kampung!!~~

Alhamdulillah, baru je wat list barang2 nk balik kampung!haha..mc byk je kan..saje je, sy mmg suka listkan pape yg nk bwk supaya senang nk check bila nk bertolak hari Selasa ni..sistematik la kunun!hehe..:)

semalam langsung xupdate blog..huhu..xsempat coz sy ke Jb, follow my hubby berbuka puasa kt LPP..ngan muka xmalu kan..join aje..ate, yg bwk fmly cuma my hubby!huhuhu..segan juge mula2 tu, tp mengenangkan makanan for sure byk lebih sbb ramai yg balik after meeting tu, sy join aje dgn slambe..:P makan2 then kitorang g Masai jp, tgk jualan Warehouse kt sana..misi nye ialah nk cr kasut raya utk my hubby..bukan kasut tp sandal..last beli sandal raya ialah tahun lepas!hihi..betul2 nk sambut raya kitorang nih..sy xbeli pn coz sandal Crocodile sy masih elok..both lak tu..so membazir kalo beli baru..tggu dh rosak br beli yep!

petang td dh berjaya siapkan baju acik n adik..fuhh..lega rasa..mlm ni hntr jahit tepi, esok amik, dh bleh sembat je..insyaallah sempat la nk pos isnin ni..:) menjahit xsusah tp nk cr masa tu yg susah..nnt si kecik tu dok bwh meja jahit je sedor2..huhu..takut dia main tmpt yg pijak2 tu je..lahai..:)

ok lah..sy br je tukar poll yg ada kt tepi ni..sape2 rajin, wat la poll tu ye..misi nk mendptkan Buffered Earning nih!hehe..chaiyokk!!

Friday, September 3, 2010

~~Contest Senyuman Maneh~~

Mari kita meriahkan Contest ni pulak..

anjuran: Gadis Kampung Separa Bandar

Syarat2 nye :-

Mestilah menjadi followers blog Gadis Kampung Separa Bandar-done!

Mesti buat N3 pasal contest ni.-done!

Pic yang dipertandingkan mestilah hak milik sendiri.-done!

(Anda diwajibkan berada dalam gambar tersebut dan bebas sama ada nak gambar sorang, bersama kawan ataupun family)

Hanya satu pic saja dibenarkan untuk dipertandingkan.-ok

Letakkan dan link banner contest di side bar blog anda dan tinggalkan link anda di komen ini.

Tag minimum 2 atau lebih rakan anda.

****

sy pilih gambar ni ye..

~~sy, Wafa & Hubby~~

***

sy tag :-

LynnHamzah
Mamazharfan
Tiefazatie
(dh inform mereka2 ni kt chatbox msg2)

Thursday, September 2, 2010

~~this is my Family~~

memandangkan dh dekat nk raya..i just thinking n missing all my beloved ones!including all cats at home!owh...:))

ok, this is a picture of my family members..

ma, sy, acik, abah, adik n my hubby!

ni gambar masa convo sy tahun 2008..my hubby still not officially jd member tp kira boleh la..xleh pegang2, peluk2, salam2 la..haram lagi..hehe..:)


wah2..seksi abah~~hehe..

ni pulak gambar masa g jalan2 kt pantai Sri Tujuh..kt Kelantan la ni..nama je org kelantan, tp ni kali pertama sampai pantai tu..kui2..ate, dh byk dok negeri org kan..n family sy mmg xde kete, so mmg xjalan mana la..hehe..

oren sama ngan cat kedai da...

yg ni saje snap gambar sndiri kt tempat keje dulu..pepagi je mesti mood nk amik gambo sdiri..apekeheneye..ntah la..no reason at all!



ok..ni lak gambar dgn Bumatra@ Nur Iz Hirzi yg blakon cite Duyong Aridinata tu..masa ni dia keje ngan sy, as tshirt designer..hehe..dh jd artis awk ye..xsangka akk..:P amik gambar ni utk bebudak yg beratur kt belakang tu,masa ni dorang datang kedai wat survey pasal bisnes yg owned by Malay..this time sy keje Sales n Marketing Exec utk Bizandry Commercial (M) Sdn Bhd, cawangan Kangar :) miss this moment!!


~~kerja rumah~~

hemm..right now i'm struggling to finish sewing all the baju kurung ( tinggal part sembat2 je..guna tgn..lembab le skit nk siap!!)..huhu..with Wafa around..mmg kena hati2, takut dia capai segala benang, gunting n etc..hmm..bersabar lah..

ada lagi 2 pasang xsiap nih..kepala dh mula pk BALIK KAMPUNG!BALIK KAMPUNG!BALIK KAMPUNG!..So excited u know because ni tahun pertama beraya di rumah mentua..ye la..xmerasa lagi kemeriahan beraya di tempat org especially umh suami terchenta kan..:) can't wait for that moment lah!

chaiyok hafizah!u can do it!

ok, sila sambung menjahit!

da..........

~~Sy menang GA Aisy!!!~~

hehe..kecoh je kan..xpela..rezeki di bulan Ramadhan..alhamdulillah..1st time menang nih..konon2 nk jd blogger tegar yg join GA la ni..abis sume GA yg best2 sy join...MamaZharfan dh berkali2 menang pn rilek2 je..kan kak suzie..:)

ok..let me share here..

thanx aisy!

sy menang shawl tau!

**xsalah kita merajinkan diri join contest or GA..it's free..n yg penting, kita dpt new fren!

~~dunia akhir zaman..~~

dh merata tersebar video budak2 pmpuan yg mempersendakan zikir2 Allah kan..sy br je tgk td..mulanya malas nk tgk, mesti teruk sebab ramai yg kutuk2 kan..tp ati ni nk sgt tau apa yg teruk sgt tu..bila tgk sendiri, masyaallah..hmm..apa la nk jd ngan dorang2 tu..aishhh..nk je ketuk2 kepala memasing..dh la pakai tdung..wat malu kaum je!!mintak2 la org2 dlm video tu bc komen2 n kutukan2 kpd mereka!!insaf lah dik..mati xtau bila..boleh plak wat versi dikir barat gtu..iskk..geram tau!

tp tu la kan..lately mmg byk kes2 yg kita tgk kt tv, bc kt paper..kt internet..buang bayi lah, rogol lah..khalwat lah..yg best bila yg kena tangkap khalwat tu pakai TUDUNG!!aduss..malu betul!

semalam bc kt blog kwn saya, pasal pengasas sendayu tinggi yg dh mula berpurdah..alhamdulillah..syukur la..suka tgk perubahan Pn Rozita tu..:)

ada 4 5 kali jgk sy jumpa org2 yg bertudung labuh, n sometimes berpurdah, xpulak memakai stokin..nape ye?sedangkan kaki juga termasuk dlm bahagian badan yg xboleh didedahkan..kaki pn aurat juga..tp kenapa ramai yg xamik berat pasal tu ye?

ada sorang kwn saya lak..dia pakai stokin sebab nk jg kaki, xnak kaki hitam, xnak kaki jd kematu bila pakai sandal atau kasut..masyaallah..kalo la betulkan sedikit niat tu, kan bagus..:) ni peringatan utk diri sndiri juge..supaya menjaga aurat..:) hehe..

take care!till then..

Wednesday, September 1, 2010

~~Kosong~~

salam semua..

hari ni xde pape yg menarik nk di share kan..

sy suka bc psl artis atau isu2 semasa, tp kurang suka nk menulis psl benda2 tu..ntah la..

pg td ikut my hubby ziarah suami kpd office mate dia yg meninggal dunia..then balik rumah..

tdo..

bgn tdo nyembang2 ngn my hubby..

then wife kpd bos my hubby ajak bukak puasa kt umh dia..unplanned tp sangat byk menu nye..alhamdulillah..kenyang:))

balik rumah, tdokan wafa..then taip entry ni..hari ni sangat bosan..

till then..

~~Dedicated to Muhammad Faiz~~


dicedok dr blog Daniaadam


hehe..:) looooooove u soooooooooo muchhhhhhh!!!!


"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau menggilai seperti puntianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan…

Jika isteri saya tidak berada di rumah, rumah boleh jadi porak peranda. Memang betul, jika isteri ada dirumah kepala selalu pening dan berserabut apalagi jika time tu saya kebetulan bercuti. Kalaulah waktu itu, si dia tak ada kat rumah alangkah tenteramnya. Boleh buat apa yang saya suka. Boleh berlingkar depan tv tanpa sebarang gangguan mental dan fizikal. Pendek kata, bebaslah.

Tapi hairan, apabila isteri betul-betul tak kat rumah, saya pula terasa separuh mati. Sehari dua memang syok , tak dengar suara jeritan dari dapur minta tolong, tak ada orang nak kritik, semuanya berjalan dengan tenang. Tapi masuk hari ketiga, saya terasa sesuatu yang hilang. Lebih-lebih lagi bila tuala dah berbau masam… tak tahu nak cari yang bersih, ubat gigi habis, tak tahu di mana dia simpan stock.

Masuk hari keempat, rindu mula terasa. Walaupun kat pejabat ramai gadis cun melecun tapi wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh nikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Walaupun dia tak secantik artis tetapi senyumnya ikhlas, sentiasa lekat di hati dan sukar cari pengganti. Apabila rindu mencengkam, semua tak tentu arah , cerita tv dah tak best lagi.

Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun dengan baju kotor, seluar dalam bersih dah habis dipakai. Tandas dah mula licin berdaki….lantai dah berbelak, tak di mop…. Setiap malam keseorangan, baring di katil, tengok siling. Bila keseorangan begini baru rasa benar kesepian. Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri tak ada kat rumah, saya dah terasa separuh pengsan.

Jadi, para suami jangan buli isteri kita. Kalau boleh tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan tv/ main LAPTOP setiap hujung minggu dan baca akhbar. Mereka bukan orang gaji kita. Mereka isteri kita, kawan baik kita dan buah hati kita."

Ingat duit hantaran yang kita bagi masa nikah dulu cukup ke nak bayar gaji dia seumur hidup?

** My Hubby sangat membantu sy di rumah :)

Terima Kasih ye Abang..love u so much!
**********

credit to Daniaadam!

~~Giveaway Cuti2 Malaysia~~

Gievaway ni anjuran Cik Biha dr CIK BIHA TRENDY SHAWL

cuti2 Malaysia yg sy xkan lupa..

Honeymoon ke Kota Kinabalu, Sabah..actually ni ala2 je honeymoon coz kitorang g sana ramai2..n sponsored by Paklong (pakcik my hubby)...we all ke sana last year, a week before puasa :)

ni on the way nk ke Kinabalu Park..nk g tgk Gunung Kinabalu..tgk je ye, bukan naik..hehe..naik van masa ni, ada tourist guide yg bwk kitorang..

tgk..kecik je kan..bleh pegang ngn jari pn boleh....hehe..

ni masa nk g kolam air panas..ape ntah..hot spring kot..lupa dh nama tempat tu..romantik x?wahaha..sy preggy ms ni ye..3months ++ rasanya..

masa ni singgah jp kt satu tempat yg jual cenderahati byk2..my hubby beli topi ni!tgk mata beliau!!hehe.coklat bukan?ni la yg diwarisi oleh our doter, Wafa!!

dalam bot, nk g Pulau Manukan..best sangat!!ikan kt sana cantik2..ni baru Manukan..kalo dpt g Pulau Sipadan, mesti lagi best!!

mula2 sampai, posing dulu..then baru mandi manda, snorkeling..hehe..best2!!

ok..nk balik dh ni..dlm AirAsia.sempit sangat tp boleh la..tambag murah kan...

**ada cite sadis ms nk bertolak ke KK..boleh lak kami tertinggal flight!!huhu..alkisahnye xde annoucement utk departure kami..sape2 yg alert masa 1st annoucement tu naik la flight..yg kami2 ni xdgr, tertinggal, then kami wat komplen, pastu mujur la dpt replacement ticket, baik lak uncle tu tlg adjust utk kitorang..kalo x, mau kena tambah 1k ++ utk g sana..huhu..return ticket dh ada masa tu sebab paklong beli 2way tickets..hadoi..nasib baik la..syukur sangat Allah permudahkan perjalanan kami..:) selamat pergi n balik..!ada duit + kelapangan waktu, mmg nk sangat g sana lagi..suka Pasar Malam Senangin yg depan Pasar Filipin tu!hahaha..

sekian!!

***

to join, click HERE





~~Contest Raya Meletup!~~

join contest lagi!haha..mode joining all interesting contest@Giveaway ye!



this time anjuran cik adik nurse, Azlina Aziz..:)

this is my story..


ni adalah keluarga kecik sy..kenapa kecik?sebab ni je lah ahli keluarga saya :) ma, abah, sy, acik n adik..masa ni sy xkwin lagi ye!Raya tahun 2008..kenapa istimewa??

ni la 1st time kami sekeluarga pakai baju sama warna!sponsored by me! masa ni sy baru keje, i mean my 1st year keje..so sponser from head to toe lah ni kiranya!sangat2 istimewa :) dh lama teringin nk ada baju sama satu keluarga..yela, org lain yg kaya raya tiap2 tahun buat baju sama, at least sepasang..sy ni la kali pertama n saya xkan lupa saat ni!


ni pulak moyang saya!sayang dia sangat2..sy panggil dia Mok..umur dia tahun ni 106 kot..xbrapa sure sebab dia pn xtahu exact date of birth dia..tp mmg dh seratus lebih la..n alhamdulillah, semalam sy ty khabar, dia sihat..n insyaallah mudah2an sempat la dia beraya tahun ni..dia sangat penyayang..dia la yg jg sy bila Papa divorced dgn my mom..

ini pulak gambar ahli keluarga belah my mom..tahun 2008 tu sangat berbeza sambutan raya kami sebab atuk sedara yg sy sayang dh xde..Arwah ayah su sangat baik dan penyayang..dia pergi meninggalkan kami semua awal tahun 2008..tinggal isteri dan 4 org anak..

banyak sangat kenangan raya tahun 2008 ni!n tahun 2008 jugak la tahun last sy solo..2009 dh beraya sebagai seorang isteri kepada Muhammad Faiz!

**********

Hadiahnye best tau!rugi xjoin!

Hadiah pertama: RM 100
Hadiah kedua: RM 50
Hadiah ketiga: RM 30



~~Giveaway Blog About This'~~

this time join contest from Gnie

GA ni sangat simple..it just that, Gnie ada dua blog..personal n bisnes..so kena la jenguk dua2 blog dia ye!

kt SINI ada mcm2 jenis shawl, tudung, hanger tudung, Pahsmina and etc..korang bleh terjah kalo nk cr koleksi yg cun2 ye..and now she's having sales at her blog..cepat2 grab tau..


Hadiah GA ni sangat menarik..SHAWLS la of course!sy teringin nk dpt satu shawl utk my collection!hehe..




minat nk dptkan shawl2 tersebut??sila JOIN!hehe..

Labels

2011 (1) adik wafa (2) anniversary (2) announcement (2) apa2 aje (3) artis (2) award (1) balik kampung (1) bengang (1) birthday (4) bisnes (7) blogger (5) Blogshop (1) bola (6) bola sepak (3) Cloth Diapers (3) contest (8) cookies (2) Digi (1) Dinner (1) DIY (1) donut (1) Extreme Cheesy 6 (1) family (10) fizaizonlineshop (1) Free Sample (1) GA (36) GA Family (1) game (1) Getuk Ubi (1) hadiah free (1) hadiah GA (1) header (1) HeartBeat (1) Hubby (3) iklan (1) Iman (9) info (2) interview (1) iPhone4 (1) isu semasa (8) jahitan (3) jalan2 (3) kampung (2) kecik studioz (1) kek (2) kerja (8) kesihatan (1) klinik (1) KPLI (1) kristal (1) Makan2 (6) marhaban (2) masak memasak (8) me (38) Mei-tai (1) memory (1) meniarap (1) menjahit (1) mood (1) movie (1) mrsm (1) mutiara (1) my blog (19) my family (2) my GA (9) my life (1) my love (2) ngeri (1) nothing (2) nuffnang (28) open house (2) opinion (1) Our Life (8) Our Love (18) Perlis (1) pizza hut (1) pregnancy (9) promotion (1) ptptn (1) puasa sunat (2) raya (10) reminder (2) Renungan (1) result GA (2) RM (1) Ruam (1) runner aka tshirt Agent (1) sabah (1) selsema (1) song (1) spam (1) Strawbearu (8) streamyx (2) stress (1) sukan (2) tag (2) tart nenas (1) teether (1) telekung kanak-kanak (1) tips (1) travian (1) tshirt (4) Wafa (50) wafa. breasfeed (2) walker (3) winner (1) wish (2)