Followers

fizaiz cookies

fizaiz cookies
RM 10/balang.tempahan?contact 012-595 3789 (fizah)

Thursday, December 30, 2010

~~xdapat la nk cash out Nuffnang bulan ni..~~

This month xdapat nk cash out nuffnang nampaknye..huhu..yg ada dlm akaun masih xckup rm50!adeh..

sabar..sabar..igtkan ada yg jd ME boleh la cash out..nk tau x..sy dh dapat BE yg agak tinggi..hehe..berbanding BE2 sebelum ni la..amount nye masih belas2 ringgit..kira tinggi utk rekod peribadi sajo!ahaha..gelak2..meh gelak meh!
memandangkan hari ni dh 30hb Disember 2010..masih xckup utk cash out..terpaksa la tggu bulan2 berikutnya lak..hmm..kumpul banyak2, wat beli tiket AirAsia ke Sabah ok gak nih..hehe..berangan!!!

k lah..nk share Nuffnang pn xleh lagi kt cni coz xleh adjust gambar yg di printscreen tu..sabau ye!

~~Parenting Info: Pelindung utk Bayi~~

Saya ada baca pasal ni kt Majalah Pa&Ma bulan Disember..so nk share lah kt cni..kepada yg dh baca..xpela kan..kita kongsi2 je..

Ada yg bertanya, boleh ke amalan seperti meletakkan gunting, pisau n benda2 tajam di bawah tilam bayi sebagai pelindung utk bayi dari perkara2 yg tidak baik, dilakukan?

respon dr Ustaz Hafiz (www.hafizfirdaus.com)..

-benda2 tajam tu termasuk dalam kategori tangkal yg digunakan sebagai pelindung.
-penggunaan tangkal adalah dilarang dengan tegas tanpa membezakan apa alat yg dijadikan sebagai tangkal
-orang yang menggunkan tangkal bukan sahaja berlaku syirik tetapi menjauhkan dirinya dari perlindungan Allah.dalam sebuah hadis lain, Rasulullah mengingatkan: sesiapa menggantung tangkal maka Allah tidak akan menyempurnakan baginya (hajatnya) dan sesiapa menggantung cengkerang siput maka Allah tidak akan mententeramkan baginya (dengan siput tersebut)"[musnah ahmad, al-Targhib wa al-Tarhib, no:5064]

artikel ni sedikit panjang ye kawan2..so saya amik part2 yg penting je ye..

-Satu perkara penting yang mesti diperhatikan dari hadis2 diatas ialah, Rasulullah melarang penggunaan tangkal tanpa membezakan sama ada tangkal itu dijampi dengan Al-Quran atau selainnya. Asalkan seseorang itu menggunakan tangkal, Rasulullah terus menghukumnya syirik, tidak akan mendapat perlindungan Allah dan akan mejadi sumber azab kepada penggunaanya pada Hari Akhirat kelak..

-maka, ustaz Hafiz menasihatkan, kalau ada saudara mara, sahabat handai atau orang2 tua yg menghadiahkan tangkal kepada bayi anda, tolak lah ia sambil menjelaskan hukumnya tanpa lengah atau segan-segan

**kadang2 kita ingat bila dibaca2 dengan ayat al-Quran, ianya boleh kan..hmm..ceteknye ilmu yg sy ada..huhu..
 

Wednesday, December 29, 2010

~~Malaysia kalah but menang dah..~~

kalah 1-2 di Indon tapi menang agregat 4-2

yeehaa!!!
TAHNIAH to ALL MALAYSIAN PLAYERS!

you go boys!!
haha..

indon??ape mau bilang lagi?sudah kalah dong!!

Tuesday, December 28, 2010

~~Saya kurang sihat..~~

Assalamualaikum n salam sejahtera semua ye..

terima kasih la sebab menyinggah kt blog kecik saya ni..dh 3 4 hari xde update..bukan sibuk sangat pn..saya kurang sihat skrg ni..igtkan selsema skit2 je..now dh 3 hari dh..bila buat keje cepat mengah..penat..tu yg malas nk ngadap laptop lama2..tgk2 gtu je blog..
betul2 xde mood nk menaip..huhu..mlm td buat laksa utara hubby..teringin nk makan katanya..yelah..lama sangat dh xjmpa laksa utara kan..hehe..tp saya ni mcm biasala..bukan expert in cooking2 ni..so ala kadar jela..hubby suka tu kira ok la kan..:P

pagi ni brekfes makan laksa tu jugak..my hubby g keje awal hari ni sebab semalam dia amik cuti..rehat2 kt umh je..dia pn penat memikirkan keje yg xabis2 kt pejabat..dh nama pn keje kan..bila nk abis..ekeke..
our little Wafa masih sedap tido tu..mau nye x..mlm td tdo pkul 12 lebih dh..pg2 ni ngantuk la mcm biasa..hmm..

oklah..pendek2 je tulis..ni pn masih selsema da..huhu..till then..need some rest..

Friday, December 24, 2010

~~3.45 pagi dah..~~

skrg ni tengah masak laksam..utk makan2 esok..bukan banyak mana pn..buat 1.5 kg tepung beras je..aritu masa kt hospital, ada la niat skit..kalau Wafa xkena operate, nk wat makan2 skit..nk wat kt umh payah, nk kena ada assistant yg tolong pape patut..so nk senang, masak je, then bawak ke ofis my hubby..

lagipun esok Jumaat..boleh la makan2 lepas ngaji..kalo xde ngaji pn xpela..makan je sape2 yg nk makan tu..hehe..
alhamdulillah, Wafa aritu kan tertelan map pin tu..dh kuar ngan selamat melalui po po dia..so xyah nk operate..syukur sangat2..:) mmg betul2 buat kami lebih berhati2, berwaspada n sewaktu dengannya lah..

so, skit lagi tinggal ni..tengah kukus tepung beras dalam tutup periuk, then gulung2, jadi la laksam!wah..gtu..senang je..ekeke..kuah n kerabu2 dh siap..sambal belacan hubby dh tolong tumbukkan td..cepat skit la keje saya..yg lambat ni je la..nk tunggu laksam tu siap..adehh..pinggang dah mula sakit..mata pn dh ngantuk sangat2 nih..huhu..

 

~~200 blog!~~

nk tau apa?klik SINI eh!

Wednesday, December 22, 2010

~~I wish for these..~~

Malam td tetiba semangat nk teruskan keje berbisner dari rumah ni berkobar2 balik..siap mention kt my hubby..best kan kalo ada small office kt umh..n small showroom utk semua barang2 yg sy jual tu..haha..

thanx En Google
 kalo dapat office mini cm gini best kan??lawa lak tu..eh2..siap ada kasut kecik lak..haha..

www.strawbearu.com 
 yang ni lak rupa paras showroom Strawbearu yg dh pn mula beroperasi kt City Plaza, Alor Star..lawa kan? ni dh mmg showroom la..bukan mini showroom yg saya impikan tu..ekeke..


sesiapa yg bc entry ni yg dok area2 yg dekat ngan Alor Star, jemput la pi showroom tu ye!korang jangan takut nk masuk..imej tu penting, tp harga boleh runding!hehe..tagline spontan nih!

Tuesday, December 21, 2010

~~Wafa @ Taman..~~

Syukur dan gembira melihat Wafa membesar depan mata..hari2 tgk gelagat dia..xdapat bayangkan kalau sy bekerja suatu hari nnt..mesti saya akan rindukan dia setiap saat..

ni gambar masa g Tropical Village mggu lepas..



comel kan??ngeeeeeeeeeee~~

Monday, December 20, 2010

~~meluahkan rasa syukur..~~

sekadar berkongsi rasa ye..

td masa tdokan Wafa dalam kete kt MRSM Batu Pahat, kt Pt Sulong..terfikir n rasa nk menangis je..bila mengenangkan nikmat2 yg Allah bagi..Masyaallah..tak terkira kan..

*nikmat menggerakkan seluruh anggota badan..cuba kita igt, time sakit ataupn tgk org lain yg ditimpa kecelakaan, xdapat nk gerakkan tangan, kaki mahupun mana2 anggota badan..kan jadi susah..xyah yg berat2 la..bayangkan kalau tangan telunjuk luka atau terseliuh, susah nk gunakan jari2 yg xluka tu kan..
*nikmat bercakap, berfikir..kalau suatu hari Allah xizinkan kita utk berkata2, atau berfikir, macam mana la agaknya ye??ataupun Allah tarik nikmat bercakap seumur hidup..terus BISU!mcm mana la agaknya nk berkomunikasi ngan org2 sekeliling kan?

*nikmat bernafas..ini yg paling kita xsedar rasanya..bila kita tdo malam tu, sementara nk lena, pk mcm..bila dh lena mimpi lak mcm2..ada yg best, ada yg xbest..tp bila bangun pagi tu, ada x ucap Alhamdulillah, kerana masih lagi bernyawa hari ni..

*nikmat makan dan minum..tiap2 hari kita makan n minum kan..tapi sesekali bila kita selsema, sakit tekak n mcm2 sakit lagi, xdapat nk makan ngan berselera kan?hilang nikmat makan n minum tu..masa tu rasa sangat lah xbest..tekak nk makan mcm2 tp bila makan, xrasa kesedapan makanan tu..
hmm..kawan2, pernah x lalui semua tu?mungkin ada lagi yg saya xsebut..tp itulah yg bermain difikiran saya masa dalam kereta pg td..tiba2 rsa mcm ada air mata menitis..Subhanallah..Pemurahnya Engkau Ya Allah..

Semoga kita sama2 bersyukur dengan apa yg Allah kurniakan pd kita pada hari ni..dan semoga esok masih dapat menikmati nikmat2 kehidupan tu..insyaallah..
credit to En Google
**sekadar renungan utk diri sendiri...

Sunday, December 19, 2010

~~Aktiviti hari Sabtu..~~

Hari ni my hubby keje half day..then petanga ada kt umh..tengah2 rehat kt umh, kwn kitorang call..ajak ke Tropical Village kt Machap..utk fotoshoot!haha..kelasss gtu nama..fotoshoot!bajet artis ke ape nih?kui2..

xdelah formal pn,just utk koleksi peribadi je..besides dh lama xjmpa Kak Lin..isteri kepada fotographer itu..iaitu En Midi..:)
so siap2, kami pn gerak la ke Machap..actually xplan proper sangat pn ni..dh alang2 Midi bwk kamera, ha..ape lagi..sy siap spare 2 pasang baju utk Wafa..haha..teruja gile!al-kisahnye nk amik gambar Wafa utk dihantar ke majalah Pa& Ma..satu utk kontes, satu lagi utk..ade la!wat malu je nk mention kt cni..no need la kot..kita tggu n lihat je..mana tau kot2 ada rezeki Wafa kan..:)

so dh abis sesi bergambar2 bagai tu, gerak balik ke Rengit..dorang pn ikut sama- Midi & Kak Lin, Shahrul, Erin n little Dayana..wah..Dayana dh start bejalan jauh ni..hehe..suke2!
so sampai umh, dorang request nk makan Laksam..sy pn masak la wpun xbape nk reti..haha..gambar?jap..i curi kt en Google eh..

kredit to http://faizhanim.blogspot.com
 gambar real yg saya masak xamik pn..sebab xdan nk cari kamera kt mana..sangat sibuk ye..memandangkan tetamu dh lapor..hehe..nnt2 lah sy masukkan..itu pn kalo ada..ekeke..
 
Laksam ni salah satu makanan feveret org Kelantan..sy pn suka..laksa pn saya suka jugak..haha..perut n tekak yg xkisah..asal halal, makan aje!
dh siap masak, kita semua makannnNN!!!Alhamdulillah..tetamu2 yg ada mcm suka je..kira ok la kan..harap2 betul la yg dorang ckp tu..mudahan kenyang la ye kome sume!dh abis makan, masing2 gerak balik ke Johor Bharu..suka sangat bila kwn2 datang umh!

esok my hubby nk ke Parit Sulong..ada sukan..mcm nk ikut tp ntahla..mcm awl pagi sangat nk siap2kan Wafa..dalam 2 lagi..mungkin ikut n mungkin x..tgk la mcm mana kan..
oklah..till then..nite everyone!

Friday, December 17, 2010

~~baru je pos Hadiah2 GA~~

Mohon Maaf sangat2 pada semua pemenang2 GA sy yang lalu..hari ni Alhamdulillah, sy dh pn menghantar hadiah2 tersebut kepada semua pemenang..

harap2 xde yang mencaci @ memaki hamun ye..

satu je kekangan saya, kenderaan..bila suami g keje, n dia pakai kete..so sy xde transport nk ke pejabat pos..nk minatk tolong dia xboleh, dia pn xsempat nk kemana2, unless utk attend meeting or kursus..hmm..ntahla..i'm not making excuses..ni la kenyataannya..hari ni rezeki saya nk pakai kete sebab hubby guna kete pejabat ke ofis..:)

ada juga yg mesej sinis.."ingatkan dh lupa hadiah anak saya..hehe.." Insyaallah, xkan lupa sebab hadiah2 tu dh ada depan mata saya..hari2 sy tgk..n kalau dh janji nk bagi, kena la tunaikan..sy xnak mewarisi ciri2 org munafik..salah satunya bila ia berjanji, ia mungkiri..nauzubillah la kan..

skali lagi, saya mohon maaf sangat2 ye..harap2 hadiah tu akan sampai ke tangan pemenang2 secepat yg mungkin, insyaallah :)
**serik lak rasa nk wat GA yg memerlukan hadiah itu dipos..kalau hadiah cash/top-up, kan senang..boleh bank-in terus je..hmm..sabar jelah..

Thursday, December 16, 2010

~~Follower n Traffic~~

semalam kot, baca blog title post blog BEN ASHARI..pasal yakin ke follower kita akan datang balik jenguk blog..xsempat lagi nk baca keseluruhan post kt blog beliau..

tp mcm saya ni, rasanya xsemua follower sy dtg balik jenguk blog sy..why i said so?because sepanjang saya kt hospital, total UV sangat2 lah sedikit..xsampai 50 pn sehari bila saya xblogwalking..tapi xpe..bukan nk marah or xpuas ati pn..biasa la kan..
besides, blog saya ni xberapa banyak info utk org cari..just normal blog yg bercerita pasal my life, my litlle family, my love..bla..bla..

:) still smiling..now dh ada 804 followers..n hope my traffic also become better n better..:)
saya cuba nk jadikan blog ni berinformasi skit..tp ntah la..kena ty yg pakar2 dulu nampaknya :)
 

Tuesday, December 14, 2010

~~Wafa oh Wafa~~

hai semua..

kemanakah sy menghilang kali ni?haha..cerita sedih lak kali ni..ada sesuatu musibah melanda keluarga kecil kami..tapi alhamdulillah, semua nya semakin ok..
Wafa makin lasak skrg ni..actually dh 2 3 bulan lasak tp this time worst skit dlm rekod..sampai
masuk hospital lak tu.. admit dari hari Jumaat, 11 pagi..sampai la hari ni, Selasa pkul 2.30 petang.. now dh kat rumah la..tengah menunggu saat2 berakhir musibah ni..insyaallah..mudah2an Allah permudahkan segalanya..amin..:)
Wafa sihat2 je wpun ada dugaan tu..hehe..cerita detail??xboleh la kot..ermm..mungkin bukan sekarang:)


Friday, December 10, 2010

~~ABC 1st Contest~~


Nk join jugak!

akak teka 88 biji!hehe..

3words about ur blog
Sweet Simple Stylo

hah..ape lagi..jom join ramai2..senang je contest ni..cepat2..tarikh tutup malam ni tau!10 malam..

 
**suka contest ni sbb sangat simple..GA sy aritu pn xsimple mcm ni..ekeke..

Thursday, December 9, 2010

~~LR,SS & LB~~

haha..sebelum tulis, meh gelak2 dulu..nampak sangat la br lagi kan dlm blogging2 nih..

okay, jangan bosan baca entry sy pasal Nuffnang ni ye..huhu..just nk share je..
pg2 ni bc kt satu blog, dgn nick kt shoutbox umar yg cute dan blog beliau http://salam1malay.blogspot.com br la saya tau apa yg dimaksudkan dgn LR, SS dan LB.

korang tau dh eh???

ia menunjukkan tempat iklan tu keluar rupanya..patutla kt hujung2 nama ads kita tu ada shortform2 LR, SS n LB tu..hahaha..br kutahu..
LR-Large Rectangle
SS-SkyScraper
LB-LeaderBoard 

thanx umar for the tips n info :)
see?see?xrugi menjelajah blog kwn2 ni..hehe..especially yg xde keje nk buat mcm ai ni kan..:P

~~ada tips Nuffnang ke??~~

to en Khairul n anyone yg mintak sy share pasal mcm mana nk dapat income dari Nuffnang..
alamak..macam mana nk mula ye..
hmm..

saya ni sangat2 baru dlm Nuffnang..so no particular tips to share..n again, my UVs are so-so je..alamak..betul2 buntu nih..nk share apa ye..

okay, may be i should start from when i involved with this stuff seriously..masa tu terjumpa blog Anje aka Mama Balqis..anje share story pasal income yg dia dapat dr Nuff..teruja + jeles sangat2 tgk income Anje..yela, by that time, in my account, i have only RM 2 and some cents je..mcm mana nk kejar puluh2 n ratus2 angka tu!

sangat la excited nk try..n ada sesekali down juge dek kerana income yg ciput2..then i start to ask Nuff, how to get the Buffered Earning (BE)..a few days after, tgk2 ada satu BE dh..wah..so gumbira!!!!day by day..ada la pertambahan BE..n xlama pastu ada yg jd Metered Earning(ME)..owh..satu lagi, after 6 days, my BE stop running n i thought it become ME..saya ty a few frens yg otai2..then they said, xmungkin dh jadi BE coz, from BE to ME, it takes few weeks and some ads may last for months..

so tunggu py tunggu, jadi la ME..masa my 1st BE jd ME, dh ada BE baru dlm acc..Alhamdulillah..suka:)

************************************************
wah..melalut panjang lak dh..

fokus fokus..

1-rajin2 lah blogwalking, supaya traffic ke blog kita sentiasa ada, itu menambah income kita sebab kalau ada yg singgah n klik iklan kt blog kita tu, dr ctu la kita dapat income..

2-rajin update blog so that people will come n come again to read our posts..topik should be interesting la kot..yg ni saya xberapa apply pn..just write when i love to!

3-ramai2kan kenalan like followers2 tu..diorang sume la kwn2 maya kita yg boleh bantu kita dpt income!so rajin2 buat kawan ye!

4-ermm..better refer to other bloggers too, yg dh lama dgn Nuff ni..

and remember this!

JANGAN PAKSA VISITORS UTK KLIK IKLAN, ITU CLICK FRAUD NAMANYA! & NUFFNANG SANGAT MELARANG PERBUATAN TU OKEH!

tu saje la kot ye..harap dapat membantu wpun xbanyak..:)

Wednesday, December 8, 2010

~~My Nuff Story~~


 ok, ni nk cite skit pasal Nuffnang lak..saje suka2 share je k..ok, now ada 7 BE sedang running and 7 ME yd ciput2 (jgn marah ye Nuffnang..ai xmerungut, just talking the facts!hehe..)..xkisah,wpun ciput2 tetap seronok..hopefully this month boleh cash out lagi..muahhahaha...gelak jahat!!!!




this is may star rating!yahuu..suke part bintang2 ni coz i'm the one yg mmg obses with the stars.masa skolah dulu2, if my fren got 2 stars while me only got one, i'll ask the teacher, why i only have one star?haha..love to do that especially to my music's teacher n also maths' teacher!

bila kenang2 balik, apo la nk dikisahkan sangat star tu ha..janji dpt high marks ok lah kan..adey..

so, now utk large rectangle n skycraper tu dh 5-star!yeahh..
tinggal satu je lagi..yg kt atas tu..nape ntah..mmg jarang kuor iklan kt ctu..
Nuffnang, saya tau anda bc blog saya..ngee..sila jawab ye!why?why?why? 
satu lagi saya tanya Nuffang, pasal Advertorial Earning..dengan rasa xsedar diri nye kan..tp xpe, org tua2 ckp, malu bertanya sesat jalan..ni kerana xmo berangan lelama, so saya pn ty la Nuffnang, psal mcm mana nk dpt Advertorial Earning tu..n this is the answer..

Advertorial opportunity is offered selectively by advertisers to bloggers who have high number of visitors and has suitable content and writing style with their products/services. Nuffnang will always propose bloggers with high traffic (at least 1000 unique visitors daily) to advertisers for advertorial but the decision to offer the advertorials to bloggers lies in the hands of advertisers. Should an advertiser pick a particular blogger for the advertorial, the blogger will be contacted by us for further instructions. 

nah..puas ati kan..ekeke..(ini utk ai je..u all xpe la UV ribu2an..) korang tau nape yg saya teruja sangat nk tau?sebab bc blog MakMerah tu la.. redmummy.com!tgk entry dia psal dia test drive kete Mitsubishi yg baru ni..alahai..jeles sungguh!tp mmg patut la, dia kan blogger femes!bape ramai yg bc blog dia sehari..hehe..

tp xpe, slow2 la kan..mana tau one day UV blog saya pn bleh byk jgk..hehe..by that time, akan saya reveal abis2 san..wah..gtu perasan nye!adehh..dh pagi2 buta ni berangan lebih lak..:P

oklah..nak p tdo dh..my limit is until 2 am only!kang pagi nk bangun lagi buat brekfes utk hubby nk poi keje..:)


Tuesday, December 7, 2010

~~Wafa is 10 months now..but..~~

Semalam g klinik utk monthly checking Wafa..actually skrg ni dh 2 bulan skali g klinik..alhamdulillah, perkembangan dia sangat bagus..:) skrg dh pandai berdiri2..pantang jmpa pape sibuk nk berdiri..kdg2 lupa yg dia xleh jalan lagi, siap lepas tangan, pastu ada gak la kadang2 tu jatuh..nangis..hehe..

satu je yang betul2 buat saya susah hati skrg ni..selera makan dia sangat la kurang..makan nasi tu skit sangat je..wpun dh cuba mcm2 menu, tetap gak xberapa nk makan..kalau bagi kentang ke, carrot ke, dia makan la jugak..ikan, ayam pn dia makan..ceritanya nasi tu xberapa nk..n kalau mkn tu mmg skit sangat lah..

dh cerita kat misi, tp dia ckp xleh kasi vitamin lagi..selagi graf berat Wafa xturun sampai level kuning (tgk carta dlm kad klinik Wafa)..ape kess???hmm..siap dia ckp, suruuh saya usaha..hai...mcm la sy ni bukan ibu kandung Wafa..ada ke mak yg nk tgk anak dia kebulur??xpaham betul..at least kasi la skit vitamin..nk tambah selera makan dia je..bukan nk suh dia obes pn!

geram betul..tp tu la kan..so petang td saya ajak hubby ke farmasi..cr Vitamin utk Wafa..stok abis pulak dh..esok petang kot br ada..so esok kami g lagi la nampaknya..nasib baik kt Rengit ni je..hmm..ty pharmasist tu, vitamin apa yg ada..dia ckp ada Appeton utk infant..Infant Drops  kalau xsilap..esok la br dpt tgk mcm mana vitamin tu..harap2 ia dapat membantu Wafa utk tambah selera makan..

now 10 bulan tp berat dia cuma 7.5 kg!kecik kan??hmm..nape la anak abi n umi ni xbape selera nk makan ye..

Monday, December 6, 2010

~~Ahlan wasahlan 1432 Hijrah~~

Pesanan utk diri sendiri n semua yang membaca blog saya ni..

JANGAN LUPA utk baca doa awl tahun ye di akhir Asar nnt n doa awal tahun selepas waktu Maghrib nnt :)
selamat menyambut tahun baru hijrah..1432 H..:)
semoga tahun baru yg datang akan memberi rezeki kepada kita semua, n semoga tahun ini lebih baik dari tahun lepas..amin..

Saturday, December 4, 2010

~~FOC things for me..~~

FOC things..sape xnak kan..

last week sampai dh tuperware yg sy redeem ngan Dutch Lady..ada 3 biji semuanya with different size..comel!yg penting, kaler BIRU tu..i loooooove it!

hadiah saguhati yg sy join GA pn dh sampai..shawl kaler merah gtu!cantik!

then masa g umah Paklong kt Cheras, dapat diaper bag, dia beli dr Vietnam!cantik, pn kaler BIRU! together with small mat, also from Vietnam
then lagi, dpt beg dari Bandung, one of my hubby's officemate ke Bandung..tq Cla!

lagi, jubah hitam from Mekah, ngan beg labuci2 skali..sangat cantik!yg ni wife kepada bos my hubby kasi..Wafa n hubby pn dapat jugak jubah dr sana:)

kelmarin lak dapat toddler blanket dr Mamil Mama gold club!wahaha..suke betul!

**Alhamdulillah..seronok betul rasa!hehe..

**maaf ye, entry membosankan coz gambar xde..nnt lah tempek..malas betul rasa..huhu

~~Contest Gambar Kahwin~~



 jom usha2 hadiah n apa kata pihak penganjur pasal contest ni..

First Prize:

1) RM 100 + Saguhati
2) RM 70+ Saguhati
3) RM 50 + Saguhati

Objektif Contest Gambar Kahwin:

1) Memberi peluang kepada anda mengimbau kembali saat bersejarah
2) Memupuk semula kasih sayang antara pasangan
3) Menambahkan kenalan seterusnya menambahkan silaturrahim di alam maya.

this is our picture..


Gambar ni tersangat2 istimewa utk saya n suami sebab ni la kali pertama  bersentuh sentuhan sejak bercinta ( tahun 2004 kenal, bercinta 2005)..my hubby ni terlalu special sebab dia sangat2 lah menjaga batas2 pergaulan masa kami bercinta n saya secara xlangsung terdidik oleh pegangan itu..Alhamdulillah..apabila kami bertunang, batas2 itu masih terpelihara..sehinggalah pada malam akad nikah, 15 Mac 2009, itulah kali pertama kami bersalaman :) Syukur sangat pada Yang Maha Pencipta..perasaan masa bersalam tu..rasa was2, eh..dh boleh sentuh2 eh?betul ke ni dh boleh salam??haha..sangat2 istimewa saat2 diijabkabulkan tu..:) esoknya sesi bergambar, boleh dh la wat aksi peluk2, pegang2 tangan..hehe..so nervous!wpun kami xnaik pelamin tp saat2 itu sangat2 berharga utk diingati!

Definisi perkahwinan bagi kami ialah ianya satu ikatan suci yang perlu dijaga, dibaja dengan kasih sayang dan cinta, semata2 kerana Allah dengan doa agar ia berkekalan ke akhir hayat.

~~result Pizza Hut Extreme Cheesy 6 Cheese: not my luck..bersabarlah ye..~~

baru tengahari td ty kt Nuffnang pasal result Pizza Hut tu..mlm ni dh dapat email..but this time not my LUCK la..xpela kan..n congrats to all the winners!

 
Tahniah kepada semua ye..entry korang memang best2 n kreatif yg amat!:)
 

Friday, December 3, 2010

~~SPA oh SPA~~

Right now tgh mengisi borang SPA8i..sangat2 lembab okeh!terhegeh2 nk move ke page seterusnya tu..adeh..ni mau xsempat siap sebelum Wafa bangun..ai..nk marah pn ada rasanya..

xisi karang sampai bila2 SPA xkan panggil interview lak..haha..xleh derhaka ngan SPA nih..gomen kan..payah..payah..ni pn dok loading memanjang..so sempat la tulis entry mengadu ni..kui2..
owh..nk tau x..my hubby BOTAK skrg ni!chomelll!!hihi..xde nazar pape pn..saje suka2..besides boleh la rambut dia tumbuh balik dgn sihat pas ni..katanya nk maintain botak utk sebulan..ekeke..kita tgk bleh bertahan ke tidak..nk upload gambar pn sedikit malas coz nk kena guna lappy dia, then transfer ke my lappy lak..ishh..kalau kaya, nk je beli Notebook baru 2 bijik!nah..satu utk hubby, satu utk saya!yeay!..bila ntah nye nk dapat..uwaaaaaaaa...

fuhh..lega..dh siap pn isi borang..hari ni nk apply dua keje kosong. satu kt SAJ Holdings Sdn Bhd, n satu lagi Agrobank..dua2 utk post Training Exec..ekek..wih me luck eh!nk siap2kan CV, then buat surat bla..bla..then hantar..together ngan hadiah my GA aritu..huhu..xpos2 lagi..mesti tension je winner2 tu kan..

~~SuaraPeople[dot]com sangat Gempak~~

okay, tajuk mmg dh Gempak kan?kan?

hehe..penangan kontes lagi la nih..
“Kontest Tulis & Menang adalah Sponsor By SuaraPeople[Dot]Com & Gempak[Dot]Org
1st of all..xtau nk klasifikasikan entry ni sebagai apa..pendapat kot..xpun sekadar komen..enjoy reading ye my dear readers!

1-Alhamdulillah..my blog makin bertambah follower..sangat suka tgk follower2 yg ada kt atas tu..really touched!ramai kwn2..seronok tau! but..ada jugak yg rasa, buat apa ramai2 follower, xpenting pn..xpelah, masing2 pendapat kan..nama pn pendapat, it's free!xkena caj pape n xperlu lah nk emo2 kan..cool sudah!

wpun follower dh makin ramai, traffic blog masih mcm biasa je..100UV..sometimes lebih n kurang..xkonsisten pn..yelah, tu la pentingnya blogwalking :) 

2-Now kalau sape2 perasan, ramai sangat org ada blog kan..including yg masih bersekolah rendah!wah..hebat adik2 skrg..maju betul..kalau zaman 90an dulu, jangan kata blog or facebook or twitter, email pn xkenal dik..itu saya la..skolah mmg kt luar bandar, so agak ketinggalan la bab2 ni..now Alhamdulillah..wpun xadvanced sangat, tau la skit2 pasal IT ni..
3-yang ni pendapat saya je k..jangan marah atau terasa pape ye yg membaca..ni pasal bila semangat nk join GA datang..bc2 syarat2, sume ok..last skali, kena tag kwn2..adehh..lemah betul rasa..bukan xde kwn yg nk di tag, tapi takut2 kwn2 yg di tag tu xselesa..hmm..yes, saya paham, tag tu bertujuan nk hebah2kan pada yg lain, tp xguna jugak kalau kita tag, org tu xjoin pn..saya sndiri pn ada kena tag, tp sometimes  GA tu xjoin pn..xde masa, xde gambar n mcm2 alasan..so, kalau boleh, pada yg nk buat Gievaway, jangan la suh tag kwn2 ye..ada yang sampai kena tag 3 4 org..yg lebih lagi pn ada gak..huhu..sy join je, n tag je kwn2 blogger, tp sape2 yg rasa xselesa, saya mohon maaf ye..keperluan GA tu..terpaksa la buat jugak..hehe..ampun lagi skali ye..

4-saya selalu je jeles tgk otai2 blogger punya blog..mcm blog Redmummy tu..ada je sponsored post kt blog dia..best betul kan?agak2 ada x advertiser nk kasi iklan utk blog sy ni?haha..berangan ko!!!!

oklah..idea da abis..masa nk tulis tadi kemain ko..belambak2..bila dh mula menaip2, satu2 hilang..yg tinggal ni jelah..so xpe kan?

thanx to pihak penganjur diatas kontes yg dianjurkan..adios!

brought to you by:-

~~Stop Child Abuse~~

Have u ever read or involve in child abuse?
read maybe but involved in, i hope not!:)

when talking about child abuse, i am sure, most of us will support this campaign, and so do i!


Acts of child abuse that i hope not to be happen are physical abuse, sexual abuse, emotional/psychological abuse and last but not least neglect.
(sources from :http://www.healthyplace.com/abuse/main/types-child-abuse/menu-id-52/)

all those acts are not supposed to be done towards our beloved child.


Physical child abuse is an injury resulting from physical aggression. Some of the actions that consider physical abuse are beating, punching, hair-pulling, burning with cigarette, kicking, slapping and many more.


while sexual child abuse involved any sexual act between an adult and a child, including penetration, intercourse, incest, rape, oral sex, and sodomy. 


Emotional child abuse is any attitude, behavior or failure to act that interferes with a child's mental health or social development.It can range from a simple verbal insult to an extreme form of punishment. Emotional abuse is almost always present when another form of abuse is found. For example, a child has been physically hit, he/she will remember the pain and also the moment he/she been hit. so this gave a psychological affect to her.


last but not least, is neglect. not many people aware that neglect is also an abuse to child. it involves a few types of neglect which are physical neglect, educational neglect and emotional neglect. Physical neglect is failure to provide food, clothing appropriate for the weather, supervision, a home that is hygienic and safe, and/or medical care, as needed. While emotional neglect is failure to provide emotional support, love, and affection. This includes neglect of the child's emotional needs and failure to provide psychological care, as needed. The last one is Educational neglect which is failure to enroll a school-age child in school or to provide necessary special education. This includes allowing excessive absences from school.


Love our child and please, don't hurt them!

All those acts should not be happen towards all adorable child in this world. I really hope that actions won't be happen again!Let's us support the campaign towards Stop Child Abuse!




unicef

Thursday, December 2, 2010

~~Tag dr Nur~~

Thanx Nur for tagging me :)

Apakah pandangan anda terhadap blog yang tag blog anda untuk terima award ini?...
best!mcm2 info ada kt blog Nur ni..hehe..n she's very hardworking in updating her blog!salute beb!

Kenangan manis dalam hidup anda...
get my degree!banggakan ma abah!kwin!alhamdulillah bahagia :)! dapat Wafa..huh..banyak beb..xlarat nk list kan..syukur sangat2 :)

Kenangan pahit dalam hidup anda...
semua dh jadi kenangan..xperlu share dh rasanya..
 
Adakah anda puas hati dengan kehidupan anda sekarang ini?...
Alhamdulillah..sangat2 bersyukur..wpun masih xbekerja, tapi sangat2 bahagia bersama suami tersayang n anak yang comel!

Nyatakan 3 impian anda yang belum tercapai...
(nape 3 je..banyak lagi yg xtercapai nih..wahahaha..)
-bekerja
-further study
-nk ke Melbourne!

p/s: saya xtau nk tag sape la sebab mostly people don't like to do this..n takut they all xsenang ngan tag2 ni..me??saya jenis xkisah..hehe..

~~Contest Si Manjaku Comel~~

again, me joining contest!mangsanya mesti lah Wafa lagi..hehe..

Gambar yg saya pilih...comel x?

most obvious part yg org tegur bila tgk Wafa is her eyes!hazel tu..haha..betul! copy paste from her Abi la ni..n her big eyes tu mmg sangat2 buat jiwaku cair..ahaha..(sape lagi nk puji kan kalo bukan umi n abi Wafa..kui2..)

Full name Wafa binti Muhammad Faiz..now she's going to be 1oth months! we love her soooooooooo muchhh!!!

sy tag these popular mummy:-
-mamaZharfan
-Cute Mum
-MamaRifqy
-Anida Othman
-ZuraZari


(sy xletak link diorang but already informed them through chatbox!)


to join, CLICK HERE!




Wednesday, December 1, 2010

~~Mya Elzara 3th Birthday Giveaway~~

Join GA lagik!



dear Mya Elzara Batrisya,
Auntie n Family nk ucapkan Happy Birthday to Mya..semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik, dan semoga jadi anak yang solehah utk Mama n Papa :)
 
ur bday card dear!

ur present!
  last but not least, ur bday cake!



** wpun semuanya hanya picture, but i'm sure, one day bila Mya dh besar, Mya dapat tgk semua2 ni balik ye..

Ikhlas dari kami sekeluarga,

Uncle Faiz, Aunty Fizah n Wafa



KLIK SINI utk join!

~~Say NO to Nescafe~~

huhu..sebagai penggemar Nescafe, sangat lah suffer rasanya bila mengisytiharkan TIDAK AKAN MINUM Nescafe dirumah!adeh..(pandai sangat mention..padan muke ko!!)

kredit to Mr Google
semalam ke Parit Raja ngan hubby, g bayar bil Maxis..then kami ke Wellward, mini market yg agak besar kt Parit Raja tu..cr barang2 dapur sket..last2 bila dh nk bayar tu ternampak Indocafe yg ada promosi, agak murah la..siap amik dh..
kredit to Mr Google
skali hubby sy ckp, akhirnya beli jugak..Indocafe pn lebih kurang je Nescafe tu, sama je..minum jugak la Nescafe kiranya..huhu..terus sy letak balik!haha..bukan..bukan..jangan salah sangka ye..saya yg mention kt hubby, xmo dh la minum Nescafe kt rumah..kalau time makan kt luar, xpela sebab kitorang jarang2 je mkn kt luar skrg ni..yela, with Wafa along, nnt apa yg kita makan, dia mesti nak..so paling baik, masak sendiri lah..kt rumah sy mmg xpakai segala MSG tu..ajino ke, sedap rasa ke, cukup rasa ke..n sewaktu dengannya..

so berbalik pada topik entry pg ni..sendiri yg ckp xmo minum dh, so sendiri bersabar la ye..:P bukan apa, now nk lebihkan minum Milo, Anlene..Wafa pn makin besar, masih fully breastfeed..so utk kebaikan Wafa la ni..n kesihatan sy jugak:)
  

kredit to Mr Google

but..seriously, i'm very addicted to it!haisshh..tu yg bahaya kan..hmm..fro now say NO tu all kind of nescafe ye! hahaha..berusahalah!

**kalau nk ikutkan, cafein ada jgk dlm teh, milo, kopi..haha..so nk minum apa je? SUSU la..n AIR MASAK!

** En Nescafe & Indocafe, jangan kecik ati ye..i really love the taste, but currently, i'm trying my best to not consume it too much! it's bad for my migraine lah!

~~Contest Sayangi Mata Anda @ Hikayat Marhaen Kacak~~



suke sangat!tau kenapa?sebab ada Optometrist yang baik ati wat contest ni! let me tell u why i'm so sooooooooooooooo happy!

1st-sebab saya tgh bercita2 nk buat spectacle yg baru..memandangkan spec sy yg sangat2 disayangi dh selamat menjadi mangsa laggar lari kereta Wira yg xdikenali!huh! tp xleh nk marah kejadian tu because it's my fault!ade ke g letak spec atas bumbung kete, pastu dgn selamba nye drive kete n melupakan spec tersebut!tgh2 drive, tgk kabur je, baru teringat spec tu.patah balik nk amik, skali ada kete dr belakang potong kete hasben dh prappppppppppp!!!spec ku digilis dengan kejam!hadoi..since that day, i wore my old spec..
2nd-hadiah yg Hikayat Marhaen Kacak tawarkan mmg best gile tau!


Tempat Pertama : Sunglass 'Polarized' Bernilai RM 399 + 3 Vaucher Bingkai Percuma Bernilai RM 268
Tempat Kedua : Sunglass 'UV Protection' Bernilai RM 159 + 2 Vaucher Bingkai Percuma Bernilai RM 268
Tempat Ketiga : Sunglass 'UV Protection' Bernilai RM 159 + 2 Vaucher Bingkai Percuma Bernilai RM 88 
* Pemenang Tempat Pertama Hingga Ketiga Juga Menerima Kad Previlage + Vaucher Diskaun 60% Vision Care Optometry
20 Penyertaan Berikutnya : 1 Vaucher Bingkai Percuma Bernilai RM 88 + Kad 'Previlage' + Vaucher Diskaun 60% Vision Care Optometry

Hikayat Marhaen Kacak ni merupakan seorang Optometrist yg bekerja di Vision Care Optometry  yang beralamat di  No 25 jalan rampai niaga 3, Setapak Kuala Lumpur. 

Melalui blog Hikayat Marhaen Kacak ni, kita boleh dapatkan macam2 maklumat berkaitan berkenaan Kesihatan Mata dan Penglihatan. nk baca artikel pasal mata, isu2 yg melibatkan penglihatan, cara2 menjaga kesihatan mata..mcm2 lagi lah..boleh la bukak blog beliau n baca..yang pakai spec mcm saya ni mahupun yg xpakai spec, sila2 la jenguk ye..banyak info2 berguna tau!


Di blog Hikayat Marhaen Kacak ni juga ada menyediakan ruanganan khas  Soal Jawab Kesihatan Mata yang membolehkan setiap kemusykilan anda ditanya terus kepada beliau. Kalau korang ada apa2 kemusykilan pasal kesihatan mata, boleh la tanya  ye! saya pn ada soalan nk ditanya ni, nnt nk tanya lah..hehe..:) bukan senang nk dapat Optometrist online gini..hehe..kan? kalo live to ramai la..

di samping itu juga, dalam blog beliau ni, ada mcm2 info berguna tau!pasal tutorial blog, petua2, isu semasa, hiburan..n mcm2 lagi lah..nk mention semua pn banyak sangat kan..so better korang tengok sendiri k!


ha, jangan lupa lak join contest ni..mana tau ada rezeki kan :)




sumber: Hikayat Marhaen Kacak.blogspot.com
 ok, ni header blog beliau..ha..tgk la..kt tool bar tu..mcm2 ada kan..:)

 KLIK SINI utk join contest ni..





 

Labels

2011 (1) adik wafa (2) anniversary (2) announcement (2) apa2 aje (3) artis (2) award (1) balik kampung (1) bengang (1) birthday (4) bisnes (7) blogger (5) Blogshop (1) bola (6) bola sepak (3) Cloth Diapers (3) contest (8) cookies (2) Digi (1) Dinner (1) DIY (1) donut (1) Extreme Cheesy 6 (1) family (10) fizaizonlineshop (1) Free Sample (1) GA (36) GA Family (1) game (1) Getuk Ubi (1) hadiah free (1) hadiah GA (1) header (1) HeartBeat (1) Hubby (3) iklan (1) Iman (9) info (2) interview (1) iPhone4 (1) isu semasa (8) jahitan (3) jalan2 (3) kampung (2) kecik studioz (1) kek (2) kerja (8) kesihatan (1) klinik (1) KPLI (1) kristal (1) Makan2 (6) marhaban (2) masak memasak (8) me (38) Mei-tai (1) memory (1) meniarap (1) menjahit (1) mood (1) movie (1) mrsm (1) mutiara (1) my blog (19) my family (2) my GA (9) my life (1) my love (2) ngeri (1) nothing (2) nuffnang (28) open house (2) opinion (1) Our Life (8) Our Love (18) Perlis (1) pizza hut (1) pregnancy (9) promotion (1) ptptn (1) puasa sunat (2) raya (10) reminder (2) Renungan (1) result GA (2) RM (1) Ruam (1) runner aka tshirt Agent (1) sabah (1) selsema (1) song (1) spam (1) Strawbearu (8) streamyx (2) stress (1) sukan (2) tag (2) tart nenas (1) teether (1) telekung kanak-kanak (1) tips (1) travian (1) tshirt (4) Wafa (50) wafa. breasfeed (2) walker (3) winner (1) wish (2)