Followers

fizaiz cookies

fizaiz cookies
RM 10/balang.tempahan?contact 012-595 3789 (fizah)

Saturday, September 24, 2011

~~bercerai susu~~

alhamdulillah..skrg ni tgh melalui fasa bercerai susu dengan Wafa..this time kena guna beberapa method nampaknya since sekadar inform kt dia xberapa berkesan..kesian sangat2 tp i have to..ye lah, si kecik dlm tummy dh masuk 7 bulan kan..kalo xde pape aral, lagi dua bulan@ lebih sket, bby akan kuar..so kalo masih xbercerai susu, maybe lg payah nk pisah nnt..

semalam percubaan kedua dh pn, sy letak kan serbuk kopi..mula2 tu laju je masuk mulut bila dh rasa pahit2..terus kuarkan dr mulut dia..baru la dia tgk..agaknya amende la yg wat rasa pelik ni..hehe..terus dia ketawa..Abi nya pn ada semalam..kami gelak je nengok kan aksi dia..mujur la xnangis..pastu dh petang sket, dia mintak lagi..terlupa dh agknya pasal tengahari td tu..then bila dia tgk ada serbuk hitam2 tu xjd lak nk nyusu..malam pn sama..tp kesian sungguh nk tdo mlm td..jenuh ngaji kt dia..sambil dokong lak tu..mmg penat tp terpaksa la bersabar n bertahan utk seketika..

alhamdulillah, dia tdo dengan lena..bg susu botol pn dia minum mlm td..then dia terjaga pkul 4.15 tu mintak nk nyusu, tp ada bau2 kopi lagi terus xjd..tdo balik..bangun lagi pkul 5.30, sy bacakan dia al-fatihah, ayat Kursi..n surah2 lazim, then dia minum susu botol mcm biasa..alhamdulillah..skali lagi rasa lega sangat2..

pagi ni masa tulis entry ni, dia masih lena tido..harap2 hari ni dia makin biasa la dengan situasi ni..walhal dh lama pn start bagi susu botol kt dia..before dia minum susu botol, dia akan mintak susu badan dulu, tu pn xsampai 3 minit..dia akan minum susu Dutch Lady dia je..ntah kenapa 2 3 hari ni je meragam sket xnak susu botol..

apapun, semoga Allah permudahkan urusan ini..amin..insyaallah..mmg perit rasanya..anak xnangis, umminye yg terlebih emosi..yelah, dr lahir dia breastfeed..skrg dh kena stop kan..mau xsayu..dengan tengok gaya dia mcm sedih, moody, merajuk..lagai la wat hati jd sayu..sape2 yg pernah bg susu badan, mesti paham perasaan sy skrg ni..tp kena kuatkan semangat! dia pn dh besar..dh setahun 7 bulan..dh boleh berdikari n dh makan mcm2..:)

be strong ye Wafa..i will always love u dear..xkira la apa keadaan skalipun, ummi n Abi sentiasa sayangkan Wafa, bahkan sayang kami sentiasa bertambah utk wafa..mmuahh!!!

3 comments:

Ya ALya said...

salam kenal......

insyaallah Allah akn permudahkan semuanyer....

nieda said...

salam...
semoga berjaya..Saya faham perasaan itu sebab saya pun masih BF anak saya. Dah 2 tahun 4 bulan. Pernah cuba juga untuk bercerai susu bila org sekeliling bising bila nak bercerai susu anak dah 2 tahun.. Saya masih belum ada kekuatan lagi. Pernah buat letak lipstik, melalak bagai nak rak. Tak sampai hati pula

Yaati Nor said...

zahra saya 2 thn 3 bln ++..tak silap saya 15/9/11 lepas saya buat projek nak ceraikan susu..letak nescafe tak jalan sebab dia kata kopi babah dia..last2 letak sirap..saya belakon kata sakit, baru ok..sampai skrg tak tek dah..ada sekali tgh tido dia terhisap sket..mcmn tah boleh tselak..hehehehehe

Labels

2011 (1) adik wafa (2) anniversary (2) announcement (2) apa2 aje (3) artis (2) award (1) balik kampung (1) bengang (1) birthday (4) bisnes (7) blogger (5) Blogshop (1) bola (6) bola sepak (3) Cloth Diapers (3) contest (8) cookies (2) Digi (1) Dinner (1) DIY (1) donut (1) Extreme Cheesy 6 (1) family (10) fizaizonlineshop (1) Free Sample (1) GA (36) GA Family (1) game (1) Getuk Ubi (1) hadiah free (1) hadiah GA (1) header (1) HeartBeat (1) Hubby (3) iklan (1) Iman (9) info (2) interview (1) iPhone4 (1) isu semasa (8) jahitan (3) jalan2 (3) kampung (2) kecik studioz (1) kek (2) kerja (8) kesihatan (1) klinik (1) KPLI (1) kristal (1) Makan2 (6) marhaban (2) masak memasak (8) me (38) Mei-tai (1) memory (1) meniarap (1) menjahit (1) mood (1) movie (1) mrsm (1) mutiara (1) my blog (19) my family (2) my GA (9) my life (1) my love (2) ngeri (1) nothing (2) nuffnang (28) open house (2) opinion (1) Our Life (8) Our Love (18) Perlis (1) pizza hut (1) pregnancy (9) promotion (1) ptptn (1) puasa sunat (2) raya (10) reminder (2) Renungan (1) result GA (2) RM (1) Ruam (1) runner aka tshirt Agent (1) sabah (1) selsema (1) song (1) spam (1) Strawbearu (8) streamyx (2) stress (1) sukan (2) tag (2) tart nenas (1) teether (1) telekung kanak-kanak (1) tips (1) travian (1) tshirt (4) Wafa (50) wafa. breasfeed (2) walker (3) winner (1) wish (2)