Followers

fizaiz cookies

fizaiz cookies
RM 10/balang.tempahan?contact 012-595 3789 (fizah)

Tuesday, December 20, 2011

~~hari2 tgk blog, tapi xtau nk update apa..~~

hari ni dh masuk 25 hari saya berpantang..rasa mcm lama lak kali ni..Alhamdulillah, dikurniakan kesihatan yang sangat baik..bahkan lebih baik dr berpantang kt Wafa dulu..kali ni masuk hari ke 10 tu tenpat cser dh kering, dh bercantum elok..2 mggu dh boleh meniarap slow2..haha..ganas x?

hadoi..boring je rasa..nk kuar umah pn segan..plus my mom masih kt cni..tau je la org2 lama ni, xberapa suka kalo anaknya melanggar pantang..ekeke..so bersabar lah dulu..nk kuar g wat spec pn masih berkira2 lagi..nnt2 lah..

actually hari2 bukak blog, tgk blog kawan2..baca blog kwn2 yg rajin update..saya???xtau la nk tulis apa..xkan nk bercerita pasal Nur Iman je..xberapa ada progress lagi wat masa ni kecuali satu perkara..berat dia semakin bertambah..syukur..Iman sihat walafiat..Wafa pn sama..sangat2 baik, xkacau adik pn..:)

skrg ni my hubby sibuk mengecat umah baru..dlm kuaters ni jugak, cuma tu rumah single..dulu bos yg duduk ctu, now kitorang pulak nk bakal pindah, insyaallah..kalo xde pape aral, dlm bulan ni jgk la nk pindah..rumah tu lebih besar berbanding umh skrg..ada 3 bilik..selesa lebih la kalo nk banding umh skrg..in case ada tetamu pn, lebih proper..hehe..

oklah..tu saje la kot update utk hari ni..Iman dh tido..Wafa pn dh tido..Wafa tido awal hari ni..penat main agaknya :)

last but not least, Syukur Alhamdulillah..i'm so blessed :)

Tuesday, December 6, 2011

~~Our Wafa n Iman~~


ni lah buah ati pengarang jantung kitorang skrg..Wafa dh setahun 10 bulan..Iman dh 11 hari..semakin semangat membesar..lahir 2.69 to hari ke 8 dh 3.2kg!hehe..seronok tgk anak2 membesar depan mata :)

Wafa sangatlah baik..betul2 act as a sister to her adik..xkacau2 sangat, bangun tido je cr adik utk kiss..morning kiss :) lain2, dia cuma dtg jenguk2, n kiss lagi..that's all dia buat for now..mintak2 baik la sampai bila2..amin :)

skrg ni dua2 tgh nenyak tido..so blessed rasa..sengaja letak sebelah2 sebab nk amik gambar..pasni segera la kena alihkan, risau je Wafa tindih adiknya tu :)

tata

Sunday, November 27, 2011

~~syukur alhamdulillah~~

Nur iman bt muhammad faiz.

Friday, November 18, 2011

~~hasilnya..~~

nk beli, xberapa nk mampu lagi..so google la cara2 DIY nk buat Mei-tai aka baby carrier..seronok tgk one of my fren yg beli ngan sorang blogger..kak Neeza..

later i'll share her ( Kak Neeza ) link ye..

ni tgh excited nk publish hasil keje menjahit saya hari ni..gigih yg amat menyiapkan mei-tai ni..haha..jangan xcaye u ollss..dr pagi siapkan body n straps je..petang kuar g beli span utk wat padding pada straps..nah..

hasilnya...



Wafa dh tido..xleh nk try carry dia..plus, my hubby pn dh tido..esok la nampaknya my hubby akan dipaksa rela jadik model!haha..tugguu!!!!! sy pn dh xsabar nk try nih..td try jugak carry bantal, tp nk rasa apa sangat..sah2 bantal tu ringan je..

actually carrier ni bukan utk Wafa pn..tp utk adiknya..senang nk jalan2 nnt..xpayah nk usung stroller sangat..lagi2 kalo time travel jauh2 kan..makan angin ke, honey moon ke..hehe..

ok lah..nk tdo dh..just too excited to share with all of u (macam ramai je reader blog toet ni kan..) n sebagai kenangan utk dibaca kemudian hari..

tata

Tuesday, November 15, 2011

~~xboleh tido~~

td dh masuk bilik, nk tido coz esok kena bangun awal, nk g check up mcm biasa kt Klinik Rengit..tp tiba2 rasa perut sakit skit2..then rasa mcm badan penuh angin je..

bangun, ngadap pc jap, kot boleh reda..perut memulas2..mcm nk ke toilet, tp x g pun..bby xhenti2 gerak ni..alahai..mata dh ngantuk yg amat nih..

sudah mau keluar je baby? now dh 37 weeks & 2 days..

Thursday, November 10, 2011

~~missing them..like crazy~~

dh cerita ke belum ek pasal dh 3 tahun beraya di johor??lupa la..mcm dh cite je rasa..mungkin kt fb atau kt kawan kot..tahun pertama kwin, kami beraya di johor bahru..masa tu dok kt Plentong..tahun lepas n tahun ni beraya di Rengit lak..tahun ni kalo ikutkan ati nk balik, tp memikirkan keadaan dh makin sarat ni, terpaksa la batalkan niat tu..lagipun lepas bersalin nnt for sure budget akan sedikit melencong dr biasa..yela..makan nye..nk berurut lagi..n 2 3 benda yg mungkin xdijangka..

belum kira majlis utk si kecil lagi kan..sabar..sabar..lagipun raya dh lepas!!!haha..ape lah..hemm..just to share here, that i really miss my family..i mean both of my family n family in-law..


achik, ma n wafa, abah n adik..

yg kecik molek di tengah tu is my Moyang..nenek my mom..since kitorang xrapat ngan atuk, cuma ada 3 generasi je la dlm gambo ni..ma (cucu sulung), saya n adik2 (saya cicit sulung ye..) n Wafa (piut sulung)

jarang kan nk dengar org2 tua yg sempat ada piut..actually kalo di kelantan, my family xsebut piut..they call is Ciak..hehe..donow lah mana dpt word tu..sangat2 bersyukur sbb moyang saya masih dipanjangkan usia..td tengahati sembang ngan dia..alhamdulillah..sihat2 je dia kt kampung..mudah2an Allah panjangkan umur dia n beri dia kesihatan yang baik..saya sayang sangat2 kt moyang saya ni..she's so special to me!

gambar my family in-law xde dlm koleksi pn..huhu..tahun depan, panjang umur, kena bergambar ramai2 dulu..br boleh beraya..tahun ni sebab kitorang beraya di Kelantan dulu, br balik Gerik..ampun ye mak, ayah..next year kita buh gambar kt cni ye..insyaallah :)

*Wafa baik sangat2 arini..kasi can Ummi dia update blog..nak ko..sampai 3 entry arini..ni belum malam lagi..hehe..

~~my burger Malaysia~~

xberapa sempurna sebab xde timun..stok timun xde dlm ice box, so makan dengan sambal aje lah! tggu hubby balik br bleh g beli timun sebiji..:)

presenting..the burger!!


lepas goreng..


sambal yg br masak..


nah..hasilnye..hehe



yg ni kasi close-up sket..

 ha..ape macam??terliur x?haha..poyos je..alhamdulillah, berpuas ati dgn hasilnya sebab ikan bilis tu taruk kaw2 banyak..sampai melimpah ruah la..wpun xde timun, masih ok utk dimakan! dengan doh 2cwn tepung gandum..dpt la buat 11 biji..jadi la utk makan sndiri2..n minum petang ngan hubby karang..ni lunch dia xbalik pn..ada di Ayer Hitam, kursus..

tata


~~new project- the making of..Burger Malaysia~~

hehe..semangat nk makan punya pasal kan..kena la buat juge..dh try beli last weekend tp hasilnya agak kureng..nk puas ati, kena buat sndiri lah kot..wpun xbrp confident ngan hasilnya nnt, xsalah mencuba kan..

(credit to Yani@myresepi.com)

pernah makan?terliur nk makan?hahaha..meh le cuba buat..okeh, misi nk bermula dh ni..doakan berjaya! 

tata

~~luahan rasa..~~

rindunye rasa nk bekerja...rindu rasa nk study mcm dulu2..hmm..hopefully lepas pantang nnt ada la rezeki utk sy keje..boleh gak settlekan PTPTN n hutang2 yg ada tu..adeh..perit rasanya bila pk pasal hutang2 yg ada..PT saje dh 30k lebih..:(

maaf ye PTPTN..bukan xmo bayar..saya masih xbekerja..mcm mana mau bayar meh???cuba bagi idea sket how to earn that money so that i can pay back to u??

dunia skrg ni keje pn kena pakai kabel..kalo xckup besor, payah le skit..kalo dh keje, kena pandai kipas..kalo xkipas, xkemana..hmm..most of people ckp mcm tu..yess..xsemuanya gtu kan..but mostly..lalala..

apepun, mudah2an Allah permudahkan rezeki sy n family..insyaallah :) juga utk kwn2 sy yg masih belum bekerja..sama2 la kita doa ye..mudah2an masa tu akan tiba utk kita..:) be positive!!


okeh..tengok ni..wafa yg sangat suka berangan pergi skolah dengan beg sekolahnya..apa ada dalam tu? buku animal n 123..barang2 mainan masak2 dia..n hp Ummi..hadoi..agaknya bawak hp tu senang la kot nk telefon Abi @ Ummi suh pick up after skul ye??

layankan aje..ini baru Wafa..belum adiknya lagi..just wait n see..hehe..

*my dear baby..bila agaknya mau kuar ye??keep on waiting..xsabar tp takut pn ada..:)

Wednesday, November 9, 2011

~~Contest Anakku Berfotogenik~~

 (Klik Banner ni utk JOIN)


Nama : Wafa binti Muhammad Faiz
Umur ; 1 Tahun 9 Bulan
Nama ibu: Hafizah binti Ismail

saya tag :

~~36 weeks ++ days~~

last Jumaat jumpa pakar kat Hospital Batu Pahat..dh book dewan bedah 29hb..admit 28hb pkul 8 pagi..doc ckp, awk boleh bersalin normal kalo spontanious labor..means dtg hospital masa 6 @ 7 cm..kita bg try dulu..tapi kalo sampai 27hb xbersalin lagi, 28 hb tu kena admit n 29hb kita operate la ye..

sedih sangat masa dengar tu..tp xpelah..buat apa nk sedih2 kan..Allah tu Maha Mengetahui segala2 nya..mungkin itu yg terbaik dariNya utk saya n family :) masa mula2 dengar mcm nk nangis..tp Alhamdulillah..Dia masih bagi kekuatan utk saya..masa cerita kt my hubby, dia pn sangat tenang.."xpe, Allah tau apa yg terbaik utk kita"..syukur..

so now menghitung hari lah saya..dup dap...dup dap..hehe..xsabar nk menyambut kehadiran org baru..girl ke boy masih surprise buat masa ni :)

semalam wafa xberapa sihat..kesian sangat kat dia..tp masih gigh nk main2..dh terbiasa aktif la katakan..petang td dh kebah demamnya..Alhamdulillah..tp ada skit2 cirit birit..sampai merah2 dh kat *ctu..*..bila time nk basuh punggung, dia nangis sekuar hati..kesian..:( sabar ye Wafa..mudah2an cepat baik..amin..

dh agak lewat masa tulis entry ni..wafa n Abi dh tido..ummi pn nk masuk tido dh..till then..

tata

Thursday, November 3, 2011

~~the three of us~~


dengan Abi..
  kemain seronok tgk air ye..

dengan Ummi..

ni kt Pantai Punggor (not realy pantai pn..lumpur je yg banyak..)

hujung minggu, kena la bawak Wafa jalan2..sian dia hari2 terperap kt umah ngan Ummi..tgk katun, cd Upin Ipin...makan, tido..sesekali dpt kuar..hah..kemain suke la dia :)


Tuesday, November 1, 2011

~~yeay!!my blog dh bebas malware!!~~

gemm..xpasal2 kena malware tu..aisey..dh tu, main blasah je proceed anyway di laptop hubby ni..hihi..jangan marah..i don't know apa itu malware at first..dh google2, ty kwn2 yg mahir..nah..bahay rupanya..huhu..ampun..ampun..

okey, dh kembali normal lah blog cenonet sy ni..suke!!!owh..i'm 35weeks already!hari ni g check-up lagi mcm biasa n from next week, i have to do check-up weekly dh..sebab dh otw 36 weeks kan..:) alhamdulillah..semalam my hubby ckp, baru rasa xsabar nk menerima org baru..haha..apekah???sebelun2 ni xrasa ke?or xperasan??hihi..but i know he's joking je..ade pulak xperasan kan..since he know sy pregnant, nampak dh muka seronok tu wpun agak risau + takut..yeah..i know la..hehe..

hmm..nnt my mom akan dtg cni utk jaga sepanjang dlm pantang!seronok!!!but pity my abah la, dok umh berdua ngan achik..adik bongsu saya ikut ma sy juge, bleh la dia tolong pape patut..especially jaga Wafa :) bibik free!!hehe..

dh ada 3 4 org guess, this time will be baby boy!me?xtahulah nk ckp..berserah aje pada Dia yg Maha Pencipta, Yang Maha Mengetahui..scan dua kali dh xnmpak..Jumaat ni sy nk ty doc lagi, kot2 la nampak kan..sebab this Friday nk kena g jumpa Doc Pakar kt hospital Batu Pahat lak..yess..mmg sangat penuh ngan jadual temujanji..8hb, 15hb..sampai la bersalin..:)

oklah..need to go..Wafa n Abinya dh tido lena tu..

tata..

Tuesday, October 25, 2011

~~finally..dpt jugak makan marble cheese brownies~~

Alhamdulillah..seronokkkkkkk sangat..tak terkata :) dh dpt makan marble cheese brownies (MCB)..hehe..tempah le..nk buat sendiri xde oven..plus xmo amik risiko..kalo xjadi satu keje lak nk kena beli yg dh siap..n boleg terus di ngappp!!

malam ni sy ajak hubby ke Parit Raja..g amik ngan sorang new fren..rezeki sy sebab knal kwn ni melalui blogger gak..sangat baik orgnya..thanx ye sudi buatkan utk saya..:)

hmm..will share the picture tomorrow lah..dlm entry ni insyallah..now dh masuk tido..Wafa n Abi nya dh selamat dibuai mimpi indah tu..

tata..

Thursday, October 20, 2011

~~apa dh jd ni??~~

hadoi..xdan abis bukak blog, dh kuar malware detection..apo ko bondo ei ni??
eeeeeee..
menyampah betul!

tolong la pergi jauh2!!!! xmo la gni..dushhh!!!!

Wednesday, October 19, 2011

~~BE oh BE~~

hmm..hari ni tgk akaun Nuff, xde BE lagi..xde rezeki my blog lah nampaknya..xpe2..bersabar dulu..lagipun dh jarang blogwalking n update blog..haha..mmg patut la xde kan..n pg ni jgk tgk blog Anje..dia dh kuarkan senarai top 12 utk baju raya contest..xde rezeki Wafa nk tersenarai..xpelah..nama pn contest kan..ikut rezeki masing2 :)

next time, ada contest yg melibatkan anak, cuba lagi! :)

hari ni xde planning pape..just dok umah, layan kerenah kakak to be to je la..ni dia masih nyenyak tido..so sempat la jengah blog, update sket2..pasni nk kena sambung keje umah yg masih xberes..kt ruang tamu tu masih bersepah2 ngan mainan Wafa..

td sempat baca satu blog ni, dia inform pasal mc d murah..sape2 nk boleh la print coupon tu n g redeem kt Mc D..set Quater Pounder cheese tu cuma RM6.99..berbaloi2 lah tu..my hubby dh setuju td..hehe..segera nk print jp lagi!yeay!!

oklah..entry dh tergendala jp..anak dara i tu dh bangun tido..dgr bunyi kete Abinye lah tu..my hubby tertinggal hp lak..dia balik amik la ni..:) telinga Wafa ni sensitif betul..lagi2 kalo yg related ngan Abi nya..oklah..have to go now..till the next update my dear blog..bye!

Sunday, October 9, 2011

~~a few things to let go~~

kt cni ada beberapa barang mutiara n kristal cat eyes yg sy nk let go secara murah2..sape2 yg berminat, boleh email @ sms sy ye..016-7028448 (fizah)

brg2 ni merupakan stok masa hari raya aritu..so nk let go murah2 je..kasi clear sume stok yg ada..:)

 RM 45

 RM43

 RM29.50(RANTAI SHJ, GELANG DH ADA BUYER)

 RM45

 RM13 ( SEUTAS)-kalo amik dua2, boleh bg diskaun lagi:)

 RM31.50 (SET BUDAK)

 RM 14 (ADA 2 SET)

 RM14 (ADA 2 SET)

 RM14 (ADA 3 SET)

 RM 4.50 SEPASANG

RM4.50 SEPASANG

~~teringin nak makan ni!!!~~

alahai..teringin nya nk makan marble cheese brownies..kek karamel n puding roti marble!!hadoi..aa..satu lagi..kek coklat kukus!!

hmm..kenapa lah oven ada kt kampung????huhu..padan muke!aritu lepas raya, dek kerana barang yg banyak nk angkut naik JLF 184 tu..sy amik keputusan nk tinggalkan aje oven kesayangan kt kampung..boleh la anak dara dua org ky umah tu blaja2 buat kek on their own..tp skrg ni...teringin lak nak makan benda2 tu..huhu..mcm mana???

malam  ni google resepi2 yg dirasakan terbaik utk dicuba..nk buat sendiri lak tu..xhagak2..haha..esok lah bgtau my hubby..

tido malam ni mesti termimpi2 makanan2 tu..lalala..

Friday, October 7, 2011

~~cerita hari Selasa lepas..~~

hari tu xsempat nk update..sudahnye terlupa terus..pg ni tgh pk2 nk update pasal apa..br la teringat balik cerita hari selasa lepas..pasal g check-up..

hmm..kalo lah sy ni ber-wang..( i mean bekerja ) xmau nye ngadap misi2 yg ada di Klinik Kesihatan gomen..baik la g private..dh tentu2 servis depa kita bayar..hadoi..pagi2 lg buat hangin satu badan..

register pkul 7.40 pg, sy dapat no 6..ok la..masih awal..Wafa xikut pn hari tu, dia kt umah bersama Abi nye..nyenyak tido lagi..dh timbang, amik BP, then urine test..check Hb darah..semua ok..tu n dekat sejam setengah tggu..masih sabar n cool..then tggu turn utk misi check lak..9.30 baru la panggil..ok lah..masuk bilik nurse.."sihat hari ni?kaki ada sembab x?"
sihat misi..kaki pn ok je (sambil2 bukak stokin..bg misi tgk kaki..) betul, sy masih ok, xde sembab2, sama mcm pregnantkan Wafa dulu.."oklah, baring ye..kita check perut.."

sy baring je, then dia letak la alat hape ntah..yg nk check jantung bby..hah..sempat google..portable fetal-doppler ultrasonic..ye dh rasanya..correct me if i'm wrong..tp rupanya xla secantik gambar google ni..uzur bebenor!!!!!!!!


bacaan-160-188..xnormal katanya..masa tu mmg bby keep on kicking..non-stop lak tu..sampai misi yg check tu pggil kwn dia dtg..pastu panggil sister lak..sampai 3 org yg check..pastu mula la assume mcm2..dh nk deliver lah..baby senget lahh..hadoi..layankan aje..tup2.."awk ni kena admit nih!kita hantar ke Batu Pahat lah, wat CTG!"..hemm..agknya awk xkira gerakan ank awk ni..ini dh xnormal tau!"

sebelum masuk check tu, mmg bby gerak2..mcm biasa je..hmm..nk jawab pn pk 3 4 kali..sy pn bukan keje di bidang dorang tu..may be dorang betul..tp siap mntk, boleh x check lagi skali..bg sy rest kejap..mana tau lepas ni ok.."heh..xde rehat2 dh, kita nk hantar terus ni, naik ambulans!"..alahai..ikutkan aje lah..

sampai2 hospital, dh amik urine, terus misi pasangkan alat CTG tu..bby gerak2 juge..bacaan..cantik..normal! sampai dua org HO tu ty, akk, kenapa ye akk dihantar ke cni? dh rasa sakit nk bersalin ke?sambil2 tu dia bukak buku merah saya..oo..jantung bby gerak laju..tp jantung mmg laju pn..haha..

sempat lak HO tu buat lawak..after half an hour, sy pn dh boleh balik..bby ok, normal..cuma masa tgh aktif tu mmg la laju skit..sama la mcm kita br lepas berlari..hah!!selesai!

hmm..what to do..nurse..oo..nurse..

Wednesday, October 5, 2011

~~Wafa...~~

saje upload gambar Wafa..nk wat entry pasal apa pn xtahu lah pagi ni..hemm..

layan gambar je la ye..



 pose bersama kuda rotan kesayangan..can be considered as kesayangan dia because hari2 ni dok naik yg ni je..kuda plastik n mini car dia dh xlayan..simpan utk adik je la nnt..yg ni jugak jd feveret utk di lenjan..hehe..

* seronok tgk perkembangan tumbesaran dia depan mata..hari ni pandai apa..semalam boleh apa..mcm2..n i'll be the story teller utk my hubby since dia jarang dpt tgk life pape kebolehan baru Wafa..what to do kan..Abinya keje..:)

Friday, September 30, 2011

~~the preparation~~

this week dh masuk 30weeks dh..cepat kan masa berlalu..so now dh start buat preparation utk si kecil yg bakal menjengah dunia..baju2 utk dia dh pn dibeli lepas raya aritu..tp xbanyak sangat coz masih boleh pakai baju2 Wafa dulu..just beli 6 pasang je..itupn size yg besar2..hehe..boleh pakai lama skit..then 1 set napkin, tuala mandi, mitten n booties, selimut hooded!hah..yg ni kena highlight sket sebab last time beli selimut, xde hooded, xpuas ati!

then a few toiletries lah..tu saje..n all the clothes dh pn selamat di basuh semalam..tinggal nk pack masuk dlm beg je..my hubby said, better standby the bag dh, takut2 anytime nk bersalin kan..okey babeh!!

semalam siapkan set tilam utk the little one..meh nk share the pic..comey x?


kali ni pilih kaler biru lak..why? saje suka2 je..gender baby xnampak pn masa scan aritu..13.10 ni nk jmpa pakar, nnt lah ty kt sana lak..kot2 ada rezeki nk tgk jantina kan..:)
most of the things utk si little ni sy pilih biru..suka lak kaler biru ni..xkisah la kan boy or girl, mudah2an semuanya selamat nnt..amin :)

Tuesday, September 27, 2011

~~Alhamdulillah..~~

hari ni da masuk hari ke-4 Wafa dh xnyusu badan..seronok dgn penerimaan dia :0 syukur sangat2 pd-Nya sebab dh permudahkan urusan kami..:)

Wafa dh boleh terima rasanya coz dia langsung xmenangis@merengek mintak susu badan..alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..as a reward to her, saya belikan dia seutas gelang silver..now dh ada dua gelang la tu kt tangan..kiri n kanan..kemain seronok dia..:0 petang semalam ajak my hubby ke Air Hitam, nk belikan kuda rotan yg dia suka..tp yg ni unplanned n kitorang xpernah janji pn nk beli..dh lama survey coz tu adalah mainan yg paling sy sayang dulu..arwah Ayah Su sy belikan masa umur 2 tahun kalo xsilap..n bertahan sampai sy umur 9 tahun rasanya..then kuda rotan tu semakin mereput, lama2 dh kena bakor le..dh xleh pakai kan..

nnt lah upload gambar Wafa with her new toy..Wafa ni pantang nampak kamera, kang xmo lepas la kamera tu..jenuh cr modal nk hilangkan dr pandangan mata dia..hehe..

again..syukur pada Allah..terima kasih Ya Allah..:)

Monday, September 26, 2011

~~minggu last open house aka marhaban~~

baru sampai umh..tengahari td ke JB, umh kawan my hubby kt Ulu Tiram, ada open house kt sana..then singgah cr stok lauk kt S-mart..pastu terus ke Benut, umh bos my hubby lak..ada marhaban..

perghh..penat oo..tp seronok..mmg meriah gile raya kt johor ni..selagi xabis 30 Syawal..selagi tu lah ada marhaban n open house sana sini..beruntung la badan, dpt merasa beraya kt tempat org..kalo di kampung sndri, sah2 la raya 3 @ 4 hari je..silap2..hari raya ke 4 tu sume kuih raya dh abis..hehe..

do know lah, i agak je..xpernah beraya lama2 kt kampung since bergelar pelajar IPT n since bergelar isteri nih..paling lama seminggu je kt kampung..itupun bahagi dua..kampung sy n hubby..

makan mcm2, perut pn rasa xsedap..mengah lak tu..tp jamah2 gak la..nk makan banyak2 satu menu tu mana terdaya dh..cepat penuh n cepat lapo..hihi..

okay lah..just short update..esok2 bercerita lagi ye my blog..sudah penat..nk masuk tido dh..anak n bapaknye dh lama dibuai mimpi..:)

tata..

Saturday, September 24, 2011

~~Baby in Baju Raya Contest~~


" GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON
"VACATION" 2D1N & SPONSOR BY aNJe a.k.a MaMa_BaLQiS"

Menarik kan hadiah utama?hehe..meh le join..senang je..

 (boleh klik banner ni utk join)

ni pulak penaja yg bermurah hati utk contest ni..
           http://imaan09.blogspot.com/ &   http://sayasukecoklat.blogspot.com/


nama: Wafa binti Muhammad Faiz
umur: 1 tahun 7 bulan (D.O.B : 8 Feb 2010)

tarikh tutup contest ni pd 30 September 2011..cepat2 join ye!!

~~terkebil-kebil~~

dr pg td dok godek2 blog kwn2 yg rajin join GA/contest..especially yg melibatkan anak2..haha..

soooo blurrrrrr..punya lama xbergiat dlm join2 GA ni kan..dh mcm something new lak rasa..hehehe..gelak sorang2 depan pc..mcm mana nk copy n paste link/banner lah..nk link back lah..hadoi..kena study balik..cehh..study bunyi nye..hahaha..

ada satu dua contest yg menarik yg sy nk join ni..sabo..sabo..kena slow2 wat entry..kalo agak lama sangat, kita wat draft je, mlm2 nnt baru post entrynya..hehe..

owh..lupa sesuatu..meh nk update sket..

before raya aritu telah bejaya menggoda suamiku utk beli kamera..haha..siap goda xtahan..cehh..xdelah..setelah memikirkan ketiadaan kamera ni, mcm perlu lah ada satu..wpun hanya compact kamera bukan dslr bagai..Alhamdulillah..syukur, dpt jugak satu..yesss!!!! olympus VG-110 dengan 12megapixel..okey sgt2 dh..:)


hehe..gambar raya aritu..sudah gemuk kan saya? kali ni lebih gemuk dr masa pregnant kan Wafa..masa ni 25 weeks kalo xsilap..tema tahun ni kelabu2..sesuai lak background kete tuh..hihi..

okay lah..sambung wat entry utk join GA lak..

~~bercerai susu~~

alhamdulillah..skrg ni tgh melalui fasa bercerai susu dengan Wafa..this time kena guna beberapa method nampaknya since sekadar inform kt dia xberapa berkesan..kesian sangat2 tp i have to..ye lah, si kecik dlm tummy dh masuk 7 bulan kan..kalo xde pape aral, lagi dua bulan@ lebih sket, bby akan kuar..so kalo masih xbercerai susu, maybe lg payah nk pisah nnt..

semalam percubaan kedua dh pn, sy letak kan serbuk kopi..mula2 tu laju je masuk mulut bila dh rasa pahit2..terus kuarkan dr mulut dia..baru la dia tgk..agaknya amende la yg wat rasa pelik ni..hehe..terus dia ketawa..Abi nya pn ada semalam..kami gelak je nengok kan aksi dia..mujur la xnangis..pastu dh petang sket, dia mintak lagi..terlupa dh agknya pasal tengahari td tu..then bila dia tgk ada serbuk hitam2 tu xjd lak nk nyusu..malam pn sama..tp kesian sungguh nk tdo mlm td..jenuh ngaji kt dia..sambil dokong lak tu..mmg penat tp terpaksa la bersabar n bertahan utk seketika..

alhamdulillah, dia tdo dengan lena..bg susu botol pn dia minum mlm td..then dia terjaga pkul 4.15 tu mintak nk nyusu, tp ada bau2 kopi lagi terus xjd..tdo balik..bangun lagi pkul 5.30, sy bacakan dia al-fatihah, ayat Kursi..n surah2 lazim, then dia minum susu botol mcm biasa..alhamdulillah..skali lagi rasa lega sangat2..

pagi ni masa tulis entry ni, dia masih lena tido..harap2 hari ni dia makin biasa la dengan situasi ni..walhal dh lama pn start bagi susu botol kt dia..before dia minum susu botol, dia akan mintak susu badan dulu, tu pn xsampai 3 minit..dia akan minum susu Dutch Lady dia je..ntah kenapa 2 3 hari ni je meragam sket xnak susu botol..

apapun, semoga Allah permudahkan urusan ini..amin..insyaallah..mmg perit rasanya..anak xnangis, umminye yg terlebih emosi..yelah, dr lahir dia breastfeed..skrg dh kena stop kan..mau xsayu..dengan tengok gaya dia mcm sedih, moody, merajuk..lagai la wat hati jd sayu..sape2 yg pernah bg susu badan, mesti paham perasaan sy skrg ni..tp kena kuatkan semangat! dia pn dh besar..dh setahun 7 bulan..dh boleh berdikari n dh makan mcm2..:)

be strong ye Wafa..i will always love u dear..xkira la apa keadaan skalipun, ummi n Abi sentiasa sayangkan Wafa, bahkan sayang kami sentiasa bertambah utk wafa..mmuahh!!!

Tuesday, August 23, 2011

Al-fatihah utk Nia..

lepas solat Subuh td, sempat bukak beberapa blog kwn2..n termasuk blog ni http://alyn9479.blogspot.com

sangat  sedih bila bc entry2 yg dia tulis..pasal anak dia Nia yg dh kembali ke rahmatullah semalam kerana Leukimia..subhanallah..dengan status ibu tunggal (kalo xsilap pembacaan sy lah..) Allah uji dia dengan pemergian Nia..bercucuran gak la air mata bila tgk gambar2 Nia yg sangat comel n ceria..

kwn2, doakan kawan kita ni ye..semoga dia kuat n tabah menghadapi semua tu..

as a mother, bila tgk gambar2 ank dia, rasa sangat tersentuh..:( semoga Allah berikan kesihatan yg baik utk anak2 kita..Amin..

**mood~~sedih sangat :(

Tuesday, August 16, 2011

aktiviti lepas sahur..

Alhamdulillah..hari ni dh masuk 16 hari berpuasa kan..cepatnya rasa..mggu depan, 26hb kalo xde pape aral dh nk balik kelantan :) heee~~ tahun ni turn beraya umh saya lak, raya kedua baru balik Grik..

ni la aktiviti lepas sahur..bukak internet, tgk fb kejap, jalan2 kt blog kwn2 kejap..pastu iron baju keje hubby..bla..bla..bla..tp tersangat lah malas nk menaip utk update blog ni..dengan xde gambar nye..alahai..plus xde idea nk tulis apa pn satu bab gak..

ni idea tgh banyak, so segera lah menaip..(besides, xelok amalkan tido lepas subuh..lagi2 org pregnant kan..hehehe)..tahun ni bercita2 nk buat kuih raya sendiri..wah..gtu!sy ada 2 assisstant tahun ni kt umh..i mean kt kampung la..haha..adik2 saya la mangsanya..planning nk buat popia horlicks, almond london, sarang semut, kuih gunting, conflakes madu,choc chip..nah..meriah planning nye..yg jadi kenyataan??kita tggu n lihat aje lah nnt..sy balik 26hb..so ada lebih kurang 4 hari nk buat tu sume..xcampur ngan 2 pasang baju kurung dorang tuh..aritu ma abah xde budget nk beli 2 pasang terus..so balik nnt la br siapkan utk dorang..nasib baik la rti skit2 menjahit..kalo x, alamatnya pakai je lah baju tahun lepas yg dh senteng tu!haha..

ok, tu pasal aktiviti balik kg nnt..cerita kt cni pulak, tengah berusaha nk mengemas umh yg semakin 'cantik' & 'kemas' ni..umh yg sy duduk ni 2 bilik je..so agak terhad la nk simpan barang2..nasib baik semua stok baju Strawbearu dh nk dihantar ke Alor Star mlm ni, insyaallah..lapang la sket bilik sembahyang aka bilik tetamu ni..boleh bernafas lega skit dh..cuma timing nk mengemas tu je la yg agak problem..itu xcampur ngan cepat penat lagi tu..skrg dh masuk 24 migggu@ 6 months dh..so aktiviti semakin terhad..tp masih berusaha gigih utk banyak bergerak..bagi bby aktif n sebagai senaman ibu mengandung..hihi

hemm..tahun ni sy mcm xberapa nk aktif berbisnes..xmcm sebelum2 ni..mood nk berniaga pn kureng je rasa..tp ada la jugak amik stok barang2 mutiara n kristal yg org pesan..nk promote2 kt fb n blog ni langsung xde mood sebab kamera kitorang dua2 dh rosak!!!huhu..tu yg terbatas segala part time job saya..

teringin nk amik tempahan baju kurung budak2..tp nk upload cth baju yg dh dijahit tu xboleh, so terpakasa la lupakan niat nk amik tempahan tu..sedih kan?tu la..banyak kegunaan kamera ni..hmm..apa boleh buat, xde rezeki saya..tahun depan mungkin..hehe..tahun depan dh tambah satu lagi anak..tp harap2 masih boleh meneruskan aktiviti menjahit n bisnes sy tu..insyaallah..

oklah..stop dulu la kot..dh pkul 7 lebih pn..nk buat keje lain lak :) till then, thank u so much kpd semua yg sudi singgah blog sy n baca entry2 yg ada, even agak membosankan..huhu..

Wednesday, August 10, 2011

23 weeks..

Alhamdulillah..now dh masuk 23 weeks..bby dlm tummy sihat2 aje..semakin aktif..mlm2 pn dh bleh buat ummi terjaga :) hehe..

so far xscan lagi utk tau gender..biar la dulu..kalo xde aral, sebelum balik raya nnt nk scan gak..but depends on encik suami lah..hr ni sambung check up kt klinik Rengit..n as usual lah..sangat leceh..boring!!!

misi ceramah bagai dulu sebelum nk check..may be a part of her job kot..adeyy!!sakit telinga..n plus sangat slow motion..jap g lab, amik Hb, pastu masuk bilik check up, pastu kuar balik g timbang n amik ukuran tggi..pastu masuk balik utk check perut lak..pastu kuar g amik ubat, then masuk balik..then tggu doktor lak..kejap nk refer MO, kejap xpayah..huh!!jangan kata hubby sy je bosan nk menunggu, sy ni double bosan kena lalui sume2 tu..dh la toilet nya sangat kotor!!hmm..xpaham..klinik kesihatan tp toilet kotor yg amat..

hah..berjela la komen (kutuk) klinik..huhu..sabar jela kan..nk kena hadap jugak until bersalin..then sambung utk check up ank lak..bla..bla..sabar..sabar..

entry skrg susah nk buh gambar dh..kamera kitorang dua2 dh selamat jalan!huhu..sedih betul!nk update pasal wafa, nk join GA..sume tu memerlukan gambar! may be ada la yg xperlu, tp nk bagi cantik n xmemboringkan, kena la tempek sekeping dua kan..kamera hanset jgn ckp lah..dua2 pakai henset 'canggih'..hehe..:P

hari ni berhajat nk memulakan keje2 memotong kain utk baju raya Wafa..ni pn dia br tido..so sempat la update blog kejap..pasni terus nk potong kain..nasib baik la Tuhan bagi bakat menjahit skit2..wpun xpro, tp lepas la skatakat nk pakai utk diri sndiri n anak :) Alhamdulillah..syukur sangat, dpat gak jimat skit2 kan..

ok lah..stop dulu wat masa ni..

p/s: jom pk2 kan menu apa nk masak utk berbuka hari ni..kehkehkeh..

Tuesday, August 9, 2011

i'm officially back!!

assalamualaikum semua..n salam sejahtera..

selamat berpuasa ye..Alhamdulillah..dh seminggu saya di Rengit bersama Hubby n Wafa..ni tahun ke-3 sy n hubby berpuasa sama2..syukur sangat2 kpd Dia Yang Maha Esa..

hemm..baru lepas godek2..kuih2 raya yg teringin nk makan..hehe..mcm2 rasa nk makan tahun ni sebelum berpantang lagi skali..my due date will be 3rd December 2011 insyaallah..now dh masuk 22 mggu kalo xsilap la..hehe..nk dapat second child ni lebih cool..yg penting tarikh check-up xlupa..bab kira mengira ni x fokus sangat dh..:P jangan marah ye baby..bukan tak excited..sangat2 excited sebenarnya..ye lah, rezeki dariNya kan..:)

preparation raya tahun ni dh mula wat skit2..tu pn just siapkan baju raya adik2 n mak..utk sy n Wafa on the way..kain dh ada, sy punya dh siap potong, belum mula jahit je lagi..utk Wafa, xpotong lagi..hehe..mggu ni cdgnya nk start jahit la..bg siap awl2, last2 nnt xkelam kabut dh..

bulan 6 hari tu sy dh try keje kt kelantan, tp xberapa match lah..so i decide to stay here with hubby n Wafa..kesian Wafa, 3 kali jugak dia demam bila berjauhan ngan Abi nya..hmm..ank n ayah, mmg xleh nk dipisahkan..lagi2 bila dia close..alahai..

k lah..nnt sambung cite lagi..masa utk tdo dh..nnt nk bangun sahur lagi :)

Thursday, July 21, 2011

akhirnya....

malaysia tewas kepada chelsea dengan 1-0...hmm..ok la..walau pun gol tu macam xgol je..haha..awal2 main tgok chelsea cam sengajka je sepak x hala ke gol..asyik keluar je..haha..tp bila dah makin hujung2 tu dah nampak macam bersungguh2 nak score..haha..so far, apepun, main2 ke..mmg main ke..yg penting player2 malaysia dapat pengalaman main ngan world class player...:) n credit too for defender...boleh puji aa...hehe..

mudah2an player2 dari malaysia dapat meneruskan rentak dan tidak ketandusan bakat2 di masa akan datang...

footnote: td kat kedai dah la bising..ok  lg la..dah nama pun siaran bla...tp ada sekor ni mamat ni , tau la sokonh chelsea, tp jgn aa peleceh playe rmalaysia!!!!huh..GRRRR.....

CHELSEA VS HARIMAU MUDA

Hmmmmmm....agak2nya sape la menang ye..hehehe...nak kuar ni..nak g tgok kat kedai makan..harap2 astro ada la tunjuk live :) try kat life streaming ( btl kot ejaan) haha..tp slow amat2...ini kalo tgok kat ctu..org lain dah menjerit gollll...kite lambat...haha..mana boleh..xfeel aa...

ok chayok2..nak kuar dah...:)

Wednesday, July 20, 2011

RENUNGAN.....VOL.2/2

6. BERANI itu bukan pada JATUHnya...tetapi BERANI itu pada BANGUNnya seseorang daripada JATUHnya dan itula kunci keberhasilan dalam hidupnya

- Peribahasa Cina -

7. Hargai lah dan Pertinggikanlah peribadimu. Orang yang bercita-cita harus mampu menaksir harga peribadinya secermat-cermatnya. Anda harus tahu akan nilai harga diri anda dan seharus juga selalu mencuba untuk mempertinggikan nilai peribadimu itu

- Prof. Syed Hussein Al-Attas -

8. DOSA yang paling keji kita kepada rakan-rakan bukanlah kerana MEMBENCI mereka tetapi kerana kita BERMUKA-MUKA dengan mereka

- George Bernard Shaw -

9. Bagaimana PINTARNYA seseorang, fikirannya tetap tidak akan mencakupi segala PERSOALAN. Bertambah TINGGI kedudukan seseorang, semakin bertambah jelas lah KELEMAHAN-KELEMAHANNYA

- HAMKA -

10. Hanya LIDAH yang mahu BERDUSTA dan BERBOHONG. Namun pandangan mata, ayunan kedua belah tangannya, langkah kedua-dua kakinya, dan sikap tubuh atau seluruh anggota badannya akan MEMBOHONGKAN apa yang diucapkan oelh LIDAH.

- Saidina Ali bin Abi Talib -

Wallahua'lam..

Tuesday, July 19, 2011

RENUNGAN.....VOL.1/2


1. Tidak lah dapat kita mengenali peribadi seseorang melainkan pada 3 waktu iaitu :
 tidak dapat mengetahui die itu seoang pemaaf kecuali ketika dia dalam keadaan marah , tidak dapat dikenal dia seorang sahabat melainkan tika waktu susah, dan tidak dikenal akan orang yang berani itu melainkan pada waktu berjuang
                                        -  LUQMANUL HAKIM -

2. Sebesar-besar atau seberat-berat urusan jangan lah dihadapi dengan muka yang berkerut. Kerut muka itu dengan sendiri nya akan menambah kerutnya pekerjaan
                                                -  HAMKA -

3. Makanan yang selemak-lemaknya adalah lidah dan hati DAN makanan yang sebusuk-busuknya juga adalah lidah dan hati

                                             -  LUQMANUL HAKIM -

4. NASIHAT sering tidak dihargai. Malah mereka yang paling memerlukan pula merupakan orang paling tidak MENYUKAINYA

                                                    - SAMUEL JOHNSON -

5. Orang yang tenang adalah orang yang bersedia menghadapi perkara yang tidak disangkakan, mengharapkan yang terbaik tetapi menerima apa jua yang mendatang

                                                 - GEORGE SANTAYANA -

Monday, July 18, 2011

Bekerja Demi Sesuap Nasi

Berapa ramai hari ini yang bersyukur dengan kerja yang mereka ada sekarang.
ketika kite sekarang sedang menanggung AMANAH kerja yang telah dibebankan ke atas kita...lagi2 bagi yang kerja kerajaan, adakah kita pernah terfikir bahawa gaji yang kite terima setiap bulan yang diberikan oleh majikan kita itu amat2 lah besar rahmatnya buat diri sendiri dan juga keluarga..

sedarlah bahawa gaji yang kita terima tu, bukan lah 100% semuanya hak milik kita!! yang kita guna dari duit tu untuk membeli barang keperluan harian dan untuk makan itu je hak kita..yang lain tu HAK ORANG LAIN yang telah diamanahkan dan disalurkan oleh ALLAH kepada kita...itu hak ANAK2 kita, HAK adik-beradik kita, HAK IBU BAPA dan MERTUA kita...HAK JIRAN2, HAK RAKAN2, HAK mereka yang bekerja, HAK MASYARAKAT setempat.dan hak RAMAI ORG LAGI....jadi yang sebenarnya yang benar2 menjadi hak kita hanya lah sedikit sahaja...hanyalah untuk SESUAP NASI..yg lain nya samada harta benda, pakaian, material, saguhati, belanja org mkn, sedekah, bayar bil2, bayar loan, hutang2 dan lain2 tu sume merupakan jalan untuk kita serah hak kepada mereka yang sepatutnya.

jadi sesungguhnya BERSYUKURLAH kita kepada-NYA dan carilah REDHA-NYA dan KEBERKATAN dari rezeki yang dikurniakan-NYA..


wahai kawan2, bersyukurlah dan bersifat lah dengan sifat QANA'AH ( sentiasa merasa mencukupi ) sesungguhnya pesan ALLAH dalam quran, ' jika kamu bersyukur dengan nikmat yang aku berikan, akan aku tambah nikmat itu, tetapi jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku itu amatlah pedih!' aukamaQal


apepun coretan ini ditulis setelah terbaca dari satu artikel rakan blog yang terjumpe ketika BW, 'Bosan Dgn KERJA' mcm tu la lbh kurang tajuknya...(terima kasih tersangat pd entry beliau)


ketika kite sedang dengan mudahnya mendapat duit tiap2 bulan cucuk ATM, ada insan diluar sana membanting tulang demi mendapat sesuap nasi..pernah kite bertanya kepada pakcik2 driver bas kenapa die bekerja? pernah kite bertanya pakcik2 penoreh getah kenapa menoreh walau dah tua2 dan sakit2? pernah kite tanya makcik2 kalendan bas/tukang jaga kaunter tiket/ makcik2,pakcik2 jaga/pernah kite bersembang dengan cleaner2, dgn gaji yang bape sen die dapat sebulan ( barangkali taraf miskin tegar pun ada ) kenapa tua2 masih bekerja lagi???? cubala la kite menyembang dgn pakcik2/makcik2 yang dah tua2 tp masih bekerja keras ni sekali sekala....percayalah...ratanya2 Insya Allah jawapannya demi mencari sesuap nasi dan untuk bagi keluarga makan..xde benda lain yang MEREKA2 ini fikirkan melainkan untuk isi perut keluarga mereka walaupun mereka sendiri terpaksa ikat perut / hutang sana sini dan macam2 lagi... jadi kite yang sudah ada kerjaya ini, bersyukurlah...dan infak kan lah pada mereka yang memerlukan semampu yang boleh...


hmmmm...meleret2 la plak membebel dan mungkin tak teratur sikit..tp apepun, artikel yang terbaca dekat blog yang saya jumpe tu benar2 menusuk kalbu...muhasabah la kawan2, adik2, abang kakak...hidup kite ni x lama...:( esok2 mati jugak kita..dah xde ape yang berguna bila tiba masa tu...

NUKILAN KU YANG PERTAMA ( Muhammad Faiz )

Bismillahirrahmanirrahim...

Dgn nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.... Ku mohon pada Mu Ya ALLAH agar menjaga tutur bicara tinta ku ini supaya tidak melahirkan kata2 dusta, fitnah, mendahulukan emosi dan membiarkan kedangkalan akal menguasai tutur bicara. mudah2an niat hamba mu ini dalam memulakan buat kali pertama mencoret di dalam blog ini memperoleh kebaikan dan mendatangkan redha mu Ya ALLAH.

kepada pembaca , pelawat dan sesiapa sahaja yang ke blog ini, andai ada salah dan silap dalam setiap tutur bicara yang tertera, mohon lah diperbetulkan moga2 kita sama2 memperoleh kebaikkan darinya.

Sunday, July 17, 2011

TAHLIL dan DOA ARWAH...BAGAIMANA CERITANYA..

DEDIKASI DARIPADA BLOG : http://suparjo.blogspot.com/?expref=next-blog

Sila lah tuan2,puan, ustaz2 yg ke blog ini dan sesape sahaja emmberi lontaran pendapat dan komen..saya tidak mahu mengatakan ianya OK atau tidak di sini..sila lah utarakan pandangan dan pendapat anda..Terima Kasih dan moga Allah memelihara kita dari tersalah membuat hebahan pemikiran/pendapat


AHAD, JULAI 03, 2011

KENDURI Tahlil adat resam kita....

(catatan di bawah merupakan risalah yang saya berikan kepada rakan-rakan di desa. Dalam tempoh sebulan ini padat dengan adat resam yang disangka perintah Allah. )


KENDURI TAHLIL KIRIM ARWAH BUDAYA KITA….

CATATAN ini untuk mereka yang jujur mencari kebenaran di sisi Allah dan rasul-Nya.  Juga, untuk mereka yang menyerah diri kepada kebenaran serta meninggalkan perkara-perkara yang tidak jelas, di samping menjaga sunah Rasulullah.

Maaf tuan-tuan, apakah kenduri tahlil kirim arwah itu sunah nabi atau adat resam Melayu?  Berdasarkan budaya dan pemahaman yang selama ini dipegang, nampaknya kebanyakan kita percaya kenduri tahlil kirim arwah itu adalah ajaran agama.  Jika kenduri arwah yang popular itu ajaran agama Islam, tentulah dalil-dalilnya sangat jelas dalam al-Quran dan hadis-hadis Nabi yang sahih.

Maksud kenduri tahlil kirim arwah itu jelas bentuk bacaan-bacaan beberapa surah dalam al-Quran dan ayat-ayat pilihan lain.  Semua itu dirangkum dinamakan Tahlil Arwah dan bacaan itu pahalanya diniatkan untuk dikirim atau dipindahkan kepada mana-mana arwah keluarga kita.

Mula-mula kita tanya: Adakah pahala dan dosa seseorang boleh dipindah-pindahkan kepada orang lain?  Jika kita kaji dalam agama Kristian, memang jawabannya ‘Ya’.  Dalam Kristian satu akidah utamanya ialah Dosa Warisan iaitu dosa Nabi Adam di syurga diwariskan kepada manusia sehingga seorang yang dinamakan Jesus merelakan dirinya disalib sebagai menebus dosa warisan itu.

Selama ini kita membaca beberapa surah dan ayat al-Quran kemudian pahalanya dikirimkan kepada si mati.  Tujuannya ialah supaya si mati di alam barzakh mendapat faedah daripada bacaan kita di dunia ini.  Adakah perkara yang sebegini penting tidak dijelaskan dalam al-Quran? Adakah agama Islam mengajarkan bahawa dosa dan pahala seseorang boleh diwariskan atau diagih-agihkan kepada orang-orang lain, khasnya kepada orang mati? 

Kita temui ayat 46 surah al-Fushilat bermaksud: Barangsiapa mengerjakan kebajikan, maka (pahalanya) untuk dirinya sendiri dan barangsiapa berbuat kejahatan maka (dosanya) menjadi tanggungan dirinya sendiri.  Dan Tuhanmu sama sekali tidak menzalimi hamba-hamba-Nya.

Ini bermakna perbuatan memindahkan pahala jelas tidak betul. Pahala dan dosa tidak boleh dipindah atau dikirimkan kepada sesiapa. Pahala dan dosa adalah tanggungan diri sendiri.  Ayat di atas sangat jelas berlawanan dengan pemahaman kita yang mendakwa pahala boleh dikirim kepada arwah dan si arwah akan mendapat manfaat daripada itu.

Mungkin ada sahabat kita akan mencari dalil akal seperti, “kita buat juga Kenduri Tahlil, biarlah Allah tentukan sama ada Dia hendak terima atau tidak.”  Jika begitu, ertinya kita akan membuatnya juga sekalipun jelas berlawanan dengan firman Allah.  Berdasarkan hadis sahih nabi, perbuatan itu sia-sia atau tidak berguna di sisi Allah.

Maksud sabda Rasulullah: Barangsiapa yang melakukan satu amal ibadah yang bukan daripada suruhan kami, maka ia tertolak.  (Riwayat Muslim)

Lagi maksud sabda Rasulullah: Sesiapa yang mengada-adakan perkara baru dalam urusan kami (urusan agama) perkara yang tidak ada padanya, maka ia tertolak. (Riwayat al-Bukhari)

Rasulullah mengatakan amal yang tidak baginda tunjukkan caranya, dan kita membuatnya sendiri, amal itu sia-sia.  Kenduri Tahlil tidak ada contoh dan termasuk dalam perkara sia-sia.  Sia-sia bermakna kosong, tidak ada apa-apa.  Jadi tidak perlulah kita nak buat juga dan membiarkan Allah tentukan sama hendak menerima atau menolaknya.  Tuan-tuan yang budiman, Islam agama yang jelas, bukan dalam proses cuba-cuba lagi!

Mungkin ada sahabat kita memberi komen, “Tahlil ini sudah menjadi kebiasaan umat Islam sejak zaman nenek moyang, tak kanlah mereka salah.”

Keraguan seperti ini pun dijelaskan dalam al-Quran ayat 170 surah al-Baqarah bermaksud: Dan apabila dikatakan kepada mereka ‘ikutilah apa yang diturunkan oleh Allah’, mereka menjawab ‘(tidak) Kami mengikuti apa yang kami dapati daripada nenek moyang’.  Padahal nenek moyang mereka itu tidak mengetahui apa pun dan tidak mendapat petunjuk.

Satu kesimpulan penting daripada catatan ini ialah membentuk pendirian sejati seseorang muslim.  Apakah pendirian kita setelah dibuktikan Kenduri Tahlil itu berlawanan dengan al-Quran dan sunah nabi?  Allah mengajar kita dalam surah al-Ahzab ayat 36.

Maksudnya:  Dan tidaklah sepatutnya bagi lelaki yang mukmin dan perempuan yang mukmin, apabila Allah dan rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada pilihan lain bagi mereka tentang urusan itu.  Dan barangsiapa mendurhakai Allah dan rasul-Nya, maka sungguh dia telah tersesat dengan kesesatan yang nyata.

Ayat 51 surah an-Nur pula (maksudnya): Sesungguhnya perkataan yang diucapkan oleh orang-orang yang beriman ketika mereka diajak kepada kitab Allah dan sunah rasul-Nya sebagai hakim memutuskan perselisihan di antara mereka, iaitu mereka berkata ‘Kami dengar dan taat’.  Mereka itulah yang mendapat kejayaan.

wallahuaklam

Labels

2011 (1) adik wafa (2) anniversary (2) announcement (2) apa2 aje (3) artis (2) award (1) balik kampung (1) bengang (1) birthday (4) bisnes (7) blogger (5) Blogshop (1) bola (6) bola sepak (3) Cloth Diapers (3) contest (8) cookies (2) Digi (1) Dinner (1) DIY (1) donut (1) Extreme Cheesy 6 (1) family (10) fizaizonlineshop (1) Free Sample (1) GA (36) GA Family (1) game (1) Getuk Ubi (1) hadiah free (1) hadiah GA (1) header (1) HeartBeat (1) Hubby (3) iklan (1) Iman (9) info (2) interview (1) iPhone4 (1) isu semasa (8) jahitan (3) jalan2 (3) kampung (2) kecik studioz (1) kek (2) kerja (8) kesihatan (1) klinik (1) KPLI (1) kristal (1) Makan2 (6) marhaban (2) masak memasak (8) me (38) Mei-tai (1) memory (1) meniarap (1) menjahit (1) mood (1) movie (1) mrsm (1) mutiara (1) my blog (19) my family (2) my GA (9) my life (1) my love (2) ngeri (1) nothing (2) nuffnang (28) open house (2) opinion (1) Our Life (8) Our Love (18) Perlis (1) pizza hut (1) pregnancy (9) promotion (1) ptptn (1) puasa sunat (2) raya (10) reminder (2) Renungan (1) result GA (2) RM (1) Ruam (1) runner aka tshirt Agent (1) sabah (1) selsema (1) song (1) spam (1) Strawbearu (8) streamyx (2) stress (1) sukan (2) tag (2) tart nenas (1) teether (1) telekung kanak-kanak (1) tips (1) travian (1) tshirt (4) Wafa (50) wafa. breasfeed (2) walker (3) winner (1) wish (2)