Followers

fizaiz cookies

fizaiz cookies
RM 10/balang.tempahan?contact 012-595 3789 (fizah)

Monday, January 24, 2011

~~katanya tutup aurat, tapi..~~

saya tgk tv petang td..tv 9..rancangan apa ntah, saya lupa lak nama program tu..tp bercerita pasal aktiviti2 yg boleh dilakukan wpun kita menutup aurat..

hmm..kalau ada lah ustaz atau ustazah yg baca entry ni, saya harap sangat dapat komen ye..

once we talk about menutup aurat tu, suppose we understand and really understand the meaning of menutup aurat ye!kalau tgk skrg ni, yg bertudung, berapa ramai yg betul2 bertudung menutup aurat?setakat yg saya faham lah..menutup aurat tu maknanya menutup sepenuhnya dada, n xpulak menampakkan leher bila pakai tdung..ramai juge yg dok pin tudung sampai nampak bentuk leher..xkurang jugak yg bertudung, tutup dada, tap tudung jarang..hmm..susah kan kalo kita amik sekerat2 je suruhan Allah ni..

sepatutnya, pakai lah tudung yg labuh menutup dada, dan xjarang, dan xmenampakkan leher..

lagi satu, menutup aurat ke kalo ketatttttttttt!!!sy tgk seluar yg dipakai tu masyaallah..betul2 ikut bentuk betis n paha..menutup aurat ape tu?sepatutnya pakaian kena longgar, xmenampakkan bentuk tubuh..ha..tu la br menutup aurat!

ada lagi, pasal seorang doktor lak..masa program tu, nampak je tangan dia..wpun dia pakai baju kurung yg longgar..tangan is still aurat ye doktor!tapak tangan n muka je yg boleh ditunjukkan..ha..kaki jangan lupe ye..

kan aurat perempuan seluruh anggota badan kecuali kedua2 tapak tangan n muka..

saya ni bukan sesiapa nk bercakap panjang lebar dengan petikan ayat Al-Quran mahupun hadis2..those yg nk bercakap pasal aurat tu, fikir2 lah dulu ye..

**maaf kalau ada yg xsenang dgn entry ni..
**jom lah kita menutup aurat dengan sempurna..pakai lah pakaian2 yg longgar dan tidak jarang..yg suka pakai lengan pendek with sarung lengan yg ketat tu, hentikan lah..tetap xboleh wpun xnampak lengan nya sebab nampak bentuk lengan..sama jugak yg suka pakai tight masa main bola, konon2 xmau nampak lutut, tp pakai tight, sama juge, masih nampak bentuk lutut..yg nk kwin, nk bagi nampak bulu mata tu panjang, lentik n cantik, pakai bulu mata palsu..pn hentikan lah..xboleh tu..lagi lah pulak pakai rambut palsu..

9 comments:

eszol said...

sy sokong

sudah tidak mampu melihat mereka yg tidak ikhlas dan teros meneros jahil

fa-in said...

agreed!
mentality masyarakat skrg dorg ade yg x phm konsep tutup aurat tu.
ke buat2 xphm xtau lah..tggu Allah turunkan bala bru nak berubah kut? erm..naudzubillah

Encik MamaT said...

mungkin ramai yang tak faham... sebab selalunya kita biasa dengar bab 'tudung sahaja'.. dan kita sering digembar gemburkan mengenai 'fesyen islamik'.. padahal semuanya tidak menepati etika berpakaian dalam islam...

sembil9n said...

orang kite semakin bodoh tentang agama... astaghfirullah~

Abu Luqman said...

salam..monsun timur laut...sekarang pakai tudung ikut fesyen...bertudung tapi baju kemeja T ..

Latifah said...

sangat setuju.
then bila kita pakai sarung lengan dan stokin, depa akan kata kita ni skema...


~sungguh tak faham~

adan said...

sokong sangat2 entri ini...

akula said...

ada juga setengah wanita yg tutup aurat nya sudah betul..tapi mer "makeup" pulak bila keluar rumah..wallahualam..dunia akhir zaman

KUREKURE COMEL said...

mina setuju.....fesyen skrg makin mengarut.....terlampau nk mengejar fesyen...smpai aurat tergadai...

Labels

2011 (1) adik wafa (2) anniversary (2) announcement (2) apa2 aje (3) artis (2) award (1) balik kampung (1) bengang (1) birthday (4) bisnes (7) blogger (5) Blogshop (1) bola (6) bola sepak (3) Cloth Diapers (3) contest (8) cookies (2) Digi (1) Dinner (1) DIY (1) donut (1) Extreme Cheesy 6 (1) family (10) fizaizonlineshop (1) Free Sample (1) GA (36) GA Family (1) game (1) Getuk Ubi (1) hadiah free (1) hadiah GA (1) header (1) HeartBeat (1) Hubby (3) iklan (1) Iman (9) info (2) interview (1) iPhone4 (1) isu semasa (8) jahitan (3) jalan2 (3) kampung (2) kecik studioz (1) kek (2) kerja (8) kesihatan (1) klinik (1) KPLI (1) kristal (1) Makan2 (6) marhaban (2) masak memasak (8) me (38) Mei-tai (1) memory (1) meniarap (1) menjahit (1) mood (1) movie (1) mrsm (1) mutiara (1) my blog (19) my family (2) my GA (9) my life (1) my love (2) ngeri (1) nothing (2) nuffnang (28) open house (2) opinion (1) Our Life (8) Our Love (18) Perlis (1) pizza hut (1) pregnancy (9) promotion (1) ptptn (1) puasa sunat (2) raya (10) reminder (2) Renungan (1) result GA (2) RM (1) Ruam (1) runner aka tshirt Agent (1) sabah (1) selsema (1) song (1) spam (1) Strawbearu (8) streamyx (2) stress (1) sukan (2) tag (2) tart nenas (1) teether (1) telekung kanak-kanak (1) tips (1) travian (1) tshirt (4) Wafa (50) wafa. breasfeed (2) walker (3) winner (1) wish (2)