Followers

fizaiz cookies

fizaiz cookies
RM 10/balang.tempahan?contact 012-595 3789 (fizah)

Monday, January 17, 2011

~~say cheese to Encik Polis, Bahagian Trafik Batu Pahat~~

Nah..aku tulis khas utk polis td..segera aku xde bahasa saya2 dh kt blog aku ni ha..

aku harap sangat ada sedara mara ke kawan2 ke, adik beradik ke..xkisah la, yg penting ada kaitan ngan polis td tu..mintak sampaikan salam Assalamualaikum aku kt dia n then kalo boleh, print kan entry ni, kasi kt dia..okeh!

Masa : 2.50 (lebih kurang la..)
Lokasi: Bahagian Trafik, IPD Batu Pahat
(lebih tepat lagi, tepi jalan, betul2 depan kaunter bahagian saman)

My hubby kt kaunter, bertanyakan pasal program bicara dengan polis, n then cek saman yg ada..aku dalam kete, dengan wafa di tempat duduk co-driver..saje xikut hubby sebab sekejap je nk berurusan, xsampai 5 minit pn..

tetiba ada kete hon2 dr belakang..bukan skali dua..berkali2..aku igtkan xlepas nk kuar..aku siap kuar dr kete..polis tu masih dok hon2 lagi..aku tgk kan je la sebab nk alihkan pn, dia dh lepas kuar..skali dia ty aku sesuatu, aku mmg xdengar sebab dia xturunkan pn cermin kete..okay, kt cni dh SOPAN ABIS kan?bercakap ngan org, tanpa turunkan cermin kete..BAGUS2..Aku puji ko lah Encik Polis..

Then dia ke depan skit, sambil turunkan cermin ket, dia menyapa hubby aku..

Polis: boleh parking ke kat situ? (sila baca dengan nada menjerit ye, coz mmg dia menjerit kt hubby aku!)

hubby: xboleh cik, sekejap je, dh siap pn (masa ni hubby dh siap n menghala ke kete dah..xsampai 5 minit sungguh..aku tgk jam masa tu..)

polis: Ha, dh tau xboleh parking, ape lagi??alih la kete tu! (menjerit lagi..)

hubby: senyum sambil angkat tangan..

aku dalam hati??

B**O*! s**p*d punya polis!!!

nk je aku g kt kete tu, n cakap, Wah!cantik bahasa encik pakai?mana belajar ye?kt pusat latihan dulu ke?ke sepanjang encik berkhidmat dlm PDRM nih?
ni lah yg dikatakan mesra okeh!

mesra kan???

**mmg kt ctu xleh parking, tapi kalo yg drop by je, mcm ada org tggu dlm kete, aku tgk boleh je, sebab biasanya org xde nk lama2 kt ctu..most people go there to check summons, n make payment..so agak2 korang lah, ada ke sampai setengah jam??dengan xde waiting customer pn..
**kalo betul kami salah, xboleh ke ckp elok2..hubby dh ngaku pn, n tau xleh parking, but could he manner his words?besides, waktu ofis hour lagi..dengan pakaian seragam putih yg indah tu, xboleh ke tegur elok2..bukan merompak menyamun pn..

** my hubby just ignore, but i'm not that type..kalo salah, tetap salah..Budi Bahasa Budaya Kita..hmm..you judge, people!

7 comments:

DaHLia said...

mesra abisss...hahha

nanti lah daku share pasal pengalaman dgn polis ni..huhu

Mujahadah said...

setengah polis ikut beradap dia ja... menyampah juga.. tapi kalo pk2 balik polis yg baik pon ade...hehe...

daku.kamo said...

kes saya
tarikh 16/01/2011
jam 11.45pg
kes kemalangan
balai polis seri manjung, perak.

sy pun tidak puas hati dgn bahasa dan cara dia mengambil laporan..dia pangkat sarjan..mungkin sarjan yg xde tauliah..dia ingat dia tu org besar kot kat unit trafik tu..masa tu sy tgok muka dia baru bangun tdo..dgn rambut kering xde sikat2..mbebel sorg2 mmg kena rasuk..ap yg sy jwb salah ada je dia mengata..sakit hati..bukan nk tnya elok2 ke..nk jawab elok2 ke..mmg banggang la sarjan tu..pihak kerajaan kena ambik tindakan dan fokuskn perkara nie..ini ke khidmat yg berikan kpd pelanggan???nie maruah PDRM..

keyphochee said...

agaknya kalau Cina ngan India maybe tak wat camtu..basela..kalau dah M.E L.A.Y.U...mudah lupa kot cara pertuturam yang dah dok diajar sejak skolah rendah..isshhh silap..tadika ...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

dah habis mesra la tu, adoi sedapnya bahsa kalo ye pun cakapa la baik2, ni terjerit2 cam orang len pekak...

CikSiti said...

tak mesra langsung..tak de budi bahase...nnt sya bgtau tunang sya..die org bt pahat & ade kwn2 polis..biar kasi peringatan skit..

jura-rahim a.k.a mrs tycoon said...

memang ada polis yang mcm tu ada yg baik-baik juga...rasanya kalau anak dara cun yg parking kat situ mesti dia ckp baik2 nyer...sebab dia tgk ur hubby tu yg dia cenge (garang) tu.....

Labels

2011 (1) adik wafa (2) anniversary (2) announcement (2) apa2 aje (3) artis (2) award (1) balik kampung (1) bengang (1) birthday (4) bisnes (7) blogger (5) Blogshop (1) bola (6) bola sepak (3) Cloth Diapers (3) contest (8) cookies (2) Digi (1) Dinner (1) DIY (1) donut (1) Extreme Cheesy 6 (1) family (10) fizaizonlineshop (1) Free Sample (1) GA (36) GA Family (1) game (1) Getuk Ubi (1) hadiah free (1) hadiah GA (1) header (1) HeartBeat (1) Hubby (3) iklan (1) Iman (9) info (2) interview (1) iPhone4 (1) isu semasa (8) jahitan (3) jalan2 (3) kampung (2) kecik studioz (1) kek (2) kerja (8) kesihatan (1) klinik (1) KPLI (1) kristal (1) Makan2 (6) marhaban (2) masak memasak (8) me (38) Mei-tai (1) memory (1) meniarap (1) menjahit (1) mood (1) movie (1) mrsm (1) mutiara (1) my blog (19) my family (2) my GA (9) my life (1) my love (2) ngeri (1) nothing (2) nuffnang (28) open house (2) opinion (1) Our Life (8) Our Love (18) Perlis (1) pizza hut (1) pregnancy (9) promotion (1) ptptn (1) puasa sunat (2) raya (10) reminder (2) Renungan (1) result GA (2) RM (1) Ruam (1) runner aka tshirt Agent (1) sabah (1) selsema (1) song (1) spam (1) Strawbearu (8) streamyx (2) stress (1) sukan (2) tag (2) tart nenas (1) teether (1) telekung kanak-kanak (1) tips (1) travian (1) tshirt (4) Wafa (50) wafa. breasfeed (2) walker (3) winner (1) wish (2)